En el marc de l'exposició 'Josep Renau: fer l'art operatiu. Dissenyar l'avenir' #IVAM35

MediacióL’IVAM AL TERRITORIIVAM Alcoi

Amb motiu de l’exposició ‘Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir’ (21 de març – 8 de setembre de 2024), comissariada per Ramón Escrivá i Nuria Enguita, proposem una jornada específica que activa l’obra de l’artista per a públics diversos. Una proposta heterogènia que acosta els ponts de col·laboració entre l’IVAM i altres institucions culturals.

L’exposició planteja una revisió de la llarga i complexa trajectòria artística de Josep Renau, a través d’una selecció de cartells, revistes, documents i fotomuntatges realitzats per Renau durant la seua etapa republicana, durant el llarg exili a Mèxic (1939-1958) i en l’antiga República Democràtica Alemanya (1958-1982).

La jornada al voltant de la mostra es desenvoluparà a través d’accions específiques que van des d’una conversa d’un dels comissaris de la mostra amb Jordi Costa, cap del departament d’exposicions del CCCB; sengles visites comentades al Centre Cultural la Nau i a l’IVAM Alcoi, on es revaloritzarà el vincle professional, no sempre visibilitzat, entre l’obra de Manuela Ballester i Josep Renau; i un taller per a gaudir en família. Esta sèrie d’accions ens permetrà dialogar amb l’exposició durant tota la jornada.

 

Programa de la Jornada

7 juny. Centre Cultural la Nau – UV

18:00h: “Manuela Ballester i Josep Renau: visita en dos actes”. Fruit de la col·laboració entre Centre Cultural la Nau i l’IVAM, Clara Solbes realitzarà una lectura especial a l’exposició Manuela Ballester. Pintar enfront de tot, en La Nau, que enllaçarà amb la que tindrà lloc l’endemà en la seu de l’IVAM a Alcoi.

 

8 juny. IVAM Alcoi

9:30h: Eixida autobús des d’IVAM València (C/Guillem de Castro 118, València). L’autobús és gratuït. És necessari reservar plaça en este enllaç 

11:15h: Arribada a IVAM Alcoi i café benvinguda (cortesia de l’IVAM)

11:45h: Conversa entre Jordi Costa, cap del departament d’exposicions del CCCB, i  Ramon Escrivá

13:00h: “Manuela Ballester i Josep Renau: visita en dos actes”. Posant de manifest l’estreta col·laboració entre l’IVAM i el Centre Cultural La Nau, Clara Solbes establirà un diàleg entre la visita a l’exposició Manuela Ballester. Pintar enfront de tot, realitzada la vesprada anterior en la Nau, amb la mostra en l’IVAM Alcoi. Esta nova lectura posarà el focus en la incidència i la presència clau de l’artista Manuela Ballester en la trajectòria de Josep Renau.

14:30h: Dinar (opcional, a càrrec de cada participant) Si t’interessa, reserva en este enllaç

16:00h: Tornada autobús a IVAM València

18.00h: Per a finalitzar, 3.024: Odissea en l’IVAM Alcoi. Gimcana al voltant de l’obra de Josep Renau, serà el torn per a les famílies. De la mà de l’artista i investigador Darío Cobacho recorrerem l’exposició des dels enigmes, l’observació i el joc, en una visita repleta de reptes per a tots els públics.

Es prega puntualitat tant en els punts d’eixida de l’autobús com per a l’assistència a les diferents propostes.

Mediacions d'art i diàleg contemporani al territori rural

Centres educatiusL’IVAM AL TERRITORITerritori

Confluències és un projecte d’intervencions i mediacions artístiques als pobles de la Ruta 99 de la Comunitat Valenciana. El punt de partida del projecte de mediació artística són les obres i les intervencions generades pels artistes d’aquest programa i, a partir de les quals, l’IVAM acostarà les lògiques pròpies de la creació contemporània a una selecció de xicotetes localitats del territori valencià. Durant el segon i tercer trimestre del curs, els artistes Pep Vidal i Rubén García donaran a conèixer el seu procés creatiu a l’alumnat del centre participant i abordaran la seua obra des de diverses accions mediadores, acompanyats pel museu i l’equip de mediació.

Trobades d'art i acompanyament per a una escola en transformació

Centres educatiusL’IVAM AL TERRITORITerritori

Enguany, A prop es consolida com a projecte degà de l’IVAM al territori i —seguint la discreta senda ja iniciada en dues de les tres edicions anteriors—, centra la seua presència en residències socioeducatives valencianes, activant la seua presència en elles.

Aquestes trobades són sensibles a la urgència contemporània de repensar l’equilibri entre naturalesa, producció cultural i sostenibilitat, i proposen una experiència d’investigació de les llavors que viuen en els nostres entorns quotidians. Prenent com a referència la vida, les cures, l’ecologia, els processos, la responsabilitat compartida i la transformació, es despleguen unes pràctiques que posen veu a les migracions i a les genealogies individuals i col·lectives de l’alumnat.