MAFE MOSCOSO I VERÓNICA YUQUILEMA: DESTRUCCIÓ D’ECOSISTEMES I EMERGÈNCIA DE MALALTIES ZOONÒTIQUES. LLUITES I RESISTÈNCIES ANTICOLONIALS DAVANT LA COVID-19 EN TERRITORIS INDÍGENES
Presentes densos. Entorn de les arts de viure en un planeta ferit (10/04/21, IVAM)
13a sessió del cicle Presents densos. Entorn de les arts de viure en un planeta ferit, coordinada per Mafe Moscoso i Verónica Yuliquema Yupangui. En aquesta sessió, volíem aproximar-nos, per una banda, a la relació que existeix entre la destrucció d’ecosistemes i l’emergència de malalties zoonòtiques; i, per una altra, a les formes amb què les nacions indígenes d’Abya Yala responen al mateix vincle. En aquest cicle, pensem en les lluites, les resistències i les formes d’actuar durant la pandèmia en els territoris indígenes d’Abya Yala, precisament, com a arts per a viure en una terra danyada.
Convidem a coordinar aquesta sessió a Mafe Moscoso, que és docent i investigadora migrant (perquè viu a Espanya, però va nàixer a Ecuador), i a Verònica Yuliquema Yupangui, que desenvolupa una línia d’investigació en Estudis Postcolonials i és de nacionalitat kiwcha puruwa, per a portar la perspectiva anticolonial al context del cicle. “Si aquest és un planeta ferit – ens recorda Mafe a l’inici de la sessió-, és un planeta ferit colonialment”.