LYNN MARGULIS: LA LLENGUA DE L’EVOLUCIÓ
Investidura com a doctora honoris causa per la Universitat de València a Lynn Margulis (8 de juny de 2001)
Fa ara vint anys, la Universitat de València atorgà el títol de doctora honoris causa a la científica Lynn Margulis. En eixe moment, Margulis ja era una investigadora de prestigi, també coneguda més enllà de l’acadèmia per la seua teoria de l’endosimbiosi i les seues hipòtesis sobre l’origen de la vida en la Terra.
Per a Donna Haraway, biòloga i historiadora de la ciència, ha sigut una font constant d’inspiració, en particular en els seus últims textos, en què tracta de pensar un futur més amable per a la vida al nostre planeta a partir de la idea del Chthuluceno. Les formulacions de Margulis també van ser fonamentals per a altres autores que estan compromeses amb els problemes que aguaiten sobre la vida en la Terra. Així, autores com Isabelle Stengers i Bruno Latour han reprès en les seues obres la “Hipòtesi Gaia”, que Margulis elaborà juntament amb James Lovelock.
Per aquesta raó, perquè segueix sent generadora per a les autores que inspiren Presentes densos, recuperem per al web del cicle el “Discurs d’acceptació” del títol de doctora honoris causa que Margulis pronuncià en la Universitat de València el 8 de juny de 2001, on Lynn Margulis tradueix per a nosaltres la “Llengua de l’evolució”.