ARS SONORA: “DESPUÉS DE MURRAY SHAFER”

ARS SONORA: “DESPUÉS DE MURRAY SHAFER”

Programa Ars Sonora, Miguel Álvarez-Fernández, RTVE, Play Radio(9/10/21)

El 14 d’agost de 2021, desapareixia Raymond Murray Schafer. Nascut en Ontario (el Canadà) en 1933, se’l considera una figura fonamental del desenvolupament internacional de moltes de les pràctiques artístiques hui relacionades amb l’art sonor i les músiques experimentals. 

Aquest programa d’Ars Sonora homenatja la trajectòria del compositor, així com assagista, pedagog i ambientalista, reconegut per haver desenvolupat la noció de Soundscape (expressió que en espanyol ha sigut traduïda com a “paisatge sonor”). No obstant això, a més del terme “paisatge sonor”, Schafer va encunyar i va popularitzar altres expressions, com a “marca sonora”, “ecologia acústica”, “esquizofonia”, “so tònic” o “senyal sonor”, entre moltes altres, sobre les quals es reflexiona en el programa, a partir de les mateixes definicions incloses en l’apèndix del seu llibre fonamental El paisatge sonor i l’afinació del món.

En la segona part de l’emissió, Miguel Álvarez-Fernández realitza un recorregut per algunes composicions i investigacions dutes a terme per hereus –més o menys ortodoxos– dels ensenyaments de Schafer.

(Foto: Pablo Vera)