Setmana dels museus: “Dones artistes a l’IVAM”

Nota de premsa

Dossier setmana museus

Una de les claus que marquen la línia expositiva de l’IVAM és l’aposta per donar a les dones artistes un tracte igualitari. El museu no solament els està dedicant mostres individuals, sinó que també es programen conferències de dones rellevants en el món de l’art o adquireix obra per a augmentar la presència de les dones artistes en la col·lecció.

Enguany el lema que el ICOM (Consell Internacional dels Museus) ha triat per a commemorar el Dia Internacional dels Museus és “Museus i històries controvertides: dir fora mida en museus”. “Si hi ha una qüestió de la qual vertaderament han de parlar els museus és de la presència desigual de les dones en les programacions dels centres d’art”, subratlla el director de l’IVAM. “Els museus ajuden a construir la història artística d’una societat, i ja no es pot entendre per més temps la societat contemporània sense la presència destacada de l’art realitzat per dones”, afegeix José Miguel G. Cortés.

En els últims dos anys, l’IVAM ve apostant en la seua programació expositiva per donar visibilitat al treball de dones artistes i per impulsar la seua presència en el museu. És el cas de les mostres dedicades a artistes com Martha Rosler, Gillian Wearing, Ana Peters o Grete Stern en 2015; Dora García o Cabello-Carceller en 2016; o en 2017 Helena Almeida, Carmela García i les intervencions de Cristina Lucas (Jaén, 1973), i la propera de Marina Núñez, creades ex professo per ser exhibides en la façana del museu.

Així mateix, en el pròxim mes de setembre, l’IVAM dedicarà una exposició a analitzar la producció artística sorgida en els països àrabs des de la perspectiva i la realitat de les dones, en una mostra En rebel·lia. Narratives femenines al món àrab. Aquesta voluntat de recuperar artistes oblidades o no suficientment reconegudes també es manifesta a través de l’adquisició d’obres de dones per a la Col·lecció de l’IVAM, en la qual representen ja un percentatge del 14% dels fons del museu, amb obres d’un total de 239 creadores.

En 2016, l’IVAM va adquirir obra de cinc dones: Yto Barrada, Isabel Oliver, Ángela García, Helena Cabello i Ana Carceller. Un any abans, ja es va aprovar la compra de treballs d’altres dues artistes, Martha Rosler i Gillian Wearing, l’ obra de les quals s’havia exhibit en 2015 en el museu.

Però no només les creadores guanyen terreny en les sales d’exposicions de l’IVAM i altres espais no museístics, també altres professionals destacades en l’àmbit artístic internacional estan tenint protagonisme en les activitats del museu. És el cas de les conferències programades per la Càtedra d’Estudis Artístics en les quals ja ha intervingut Frances Morris, directora de la Tate Modern, i Suzanne Cotter, directora del Museu Serralves de Porto, o la que pronunciarà el 25 de maig Marta Gili, directora del museu Jeu de Paume de París.

Com recorda José Miguel Cortés: “l’esforç és molt gran, però encara tardarem anys a veure els resultats perquè venim de molt avall. És per açò que hem volgut dedicar la setmana dels museus d’enguany a reivindicar la necessitat de situar a les dones artistes en el lloc que els correspon”.

Amb aquesta finalitat s’ha elaborat un programa d’activitats temàtic que s’iniciarà el dimarts 16 de maig i conclourà el diumenge 21 de maig, amb obertura gratuïta del museu des del dijous fins al diumenge. A més, per cada compra que es realitze en la llibreria Dadá del museu, es regalarà un catàleg editat per l’IVAM entre una llista de títols d’exposicions de dones artistes.

Relacionats

Setmana dels Museus

18 mai. 2017 – 21 mai. 2017
AltresConversesEducacióTallersVisitesIVAM Centre Julio González