PODCAST VOCES IVAM: Ana Penyas y Alba Herrero: “La organización de los cuidados es un problema sistémico”

IVAM Centre Julio González

Sense cura la vida no és possible. Algú, sempre, ha de tenir cura. No obstant això, històricament aquestes tasques han estat considerades un assumpte secundari, una mica de poca importància, una mica relegat a l’esfera de la intimitat. Des d’aquesta paradoxa es construeix el projecte En una casa. Genealogia del treball de la llar i les cures, portat a terme per Alba Herrero i Ana Penyas. Aquesta iniciativa barreja il·lustració i investigació social per abordar una realitat tan feminitzada com precària.

A través de material d’arxiu i de les experiències de vida de diverses dones s’esbossen les implicacions del treball domèstic remunerat. Aquest que es fa en un domicili aliè. Els testimonis que recull aquest projecte viatgen des del franquisme fins avui i estan protagonitzats per persones de diferents edats i orígens. La majoria, empleades de la llar, però també ocupadores. I és que, en una casa, planteja una realitat polièdrica, plena d’arestes i que s’interroga sobre els fonaments de l’organització social de les cures.

En aquest episodi de Voces IVAM parlem amb Alba Herrero i Ana Penyas de treball domèstic, precarietat i de la recerca de solucions col·lectives.

Videos