L’IVAM presenta una instal·lació d’Andrea Canepa en diàleg amb l’exposició d’Anni i Josef Albers

Són dues peces d’art tèxtil en què l’artista ‘escriu amb fils’ utilitzant estructures matemàtiques

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

NdP Andrea Canepa

La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, i Andrea Canepa (Lima, 1980) han presentat la instal·lació ‘On Weaving’ que s’exhibeix al vestíbul de l’IVAM Centre Julio González fins al 3 de juliol. L’artista peruana utilitza la connexió entre la història tèxtil i la història de la computació per a crear dues peces teixides amb fil de cotó que dialoguen amb l’exposició ‘Anni i Josef Albers. L’art i la vida’.

“Andrea Canepa trasllada caràcters representats en codi binari a un patró tèxtil. És el que ella mateixa denomina ‘escriure amb fils’”, ha destacat Nuria Enguita. Per a l’artista, “la connexió entre trama i ordit revela que teixir és un codi binari, una alternança entre ‘uns’ i ‘zeros’ semblant a la del llenguatge digital”, explica la directora del museu.

L’artista ha realitzat dues peces tèxtils en què es combinen patrons que codifiquen fragments del llibre ‘On Weaving’ d’Anni Albers, juntament amb composicions geomètriques de color que evoquen el llenguatge experimental de la Bauhaus. “L’art de teixir és una qüestió matemàtica, és entendre patrons i estructures”, ha resumit Andrea Canepa.

La instal·lació dialoga amb l’obra d’Anni Albers, pionera en el renaixement modern de l’art tèxtil. L’artista de la Bauhaus va investigar en profunditat els tèxtils precolombins de la regió andina en arribar a Amèrica. Andrea Canepa, com a peruana, va aprendre a l’escola sobre les diferents cultures prehispàniques que es van desenvolupar en el que hui és Perú a través de les imatges d’aquests tèxtils. Allí va estudiar el sistema de fils nugats -anomenats ‘quipus’- que des de temps preincaics es va utilitzar per a registrar informació als Andes.

Igual que els tèxtils d’Albers emfatitzaven l’estructura, “aquest interés en l’estructura tèxtil i en el seu potencial comunicatiu és el nucli del meu interés en el treball d’Anni Albers”, reconeix l’artista.

La directora de l’IVAM ha destacat altres similituds entre Anni Albers i Andrea Canepa. Ambdues treballen un art considerat durant anys menor enfront d’altres disciplines. Un art sovint relegat al gènere femení. “Però, al cap i a la fi, un art tan universal i mil·lenari com la pintura o la música. Les dues artistes, cada una en el seu temps i en el seu context, troben en la teixidura una immersió en la cultura popular que incorporen al seu treball”, ha conclòs.

Galeria

Relacionats

On weaving. Andrea Canepa

12 mai. 2022 – 26 jun. 2022
IVAM ProdueixIVAM Centre Julio González

Anni i Josef Albers

24 feb. 2022 – 19 jun. 2022
ExposicióIVAM Centre Julio González