L’IVAM presenta la mostra documental ‘Somnis il·lustrats. Grans il·lustradors per a lectors menuts’

Nota de premsa

Nota post Somnis Il·lustrats

València. El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, i la comissària, Irene Bonilla, han presentat la mostra documental ‘Somnis il·lustrats. Grans il·lustradors per a lectors menuts’ en la sala de la biblioteca de l’IVAM, que estarà en exhibició fins l’11 de març de 2018.

La mostra planteja un recorregut històric pels principals llibres il·lustrats dedicats al públic infantil, incidint de manera especial en els treballs que han suposat una evolució estètica en aquest àmbit artístic. “Aquesta xicoteta gran exposició ens descobreix la màgia de l’art. En la il·lustració de llibres existeixen autèntics tresors artístics ocults”, ha destacat el director de l’IVAM.

La mostra, que inclou “grans noms dels moviments artístics europeus del segle XX”, segons ha destacat José Miguel G. Cortés, incideix d’una manera molt especial en el període d’entreguerres europeu i en la producció editorial durant la segona República Espanyola.

“La mostra comença amb un llibre il·lustrat per Edy-Legrand de 1919”, ha explicat la comissària, i després continua amb ampli material imprès que forma part de l’estètica d’avantguarda, com els moviments del neoplasticisme holandès, amb l’obra de Van der Leck; el funcionalisme txec, amb l’àlbum de Toyen (Marie Cerminova); el constructivisme soviètic de El Lissitzsky, les fotografies d’Alexander Rodchenko o els treballs de la il·lustradora Alexandra Exter.

La comissària ha destacat que “tot el material documental exposat pertany a la Col·lecció de l’IVAM i als fons de la seua biblioteca i centre de documentació”. També ha comentat que fruit de les recerques per donar forma a aquesta exposició,” l’IVAM ha descobert una il·lustració del rus Vladimir Lebedev a la revista Arts et Metiers Graphic nº 15 de 1930 “. Es tracta de l’il·lustrador infantil figuratiu més important de l’avantguarda russa.

Irene Bonilla ha destacat algunes obres que formen part de la mostra, com “un llibre il·lustrat per l’artista valencià Sempere en aiguada i ploma sobre paper de 1984”, així com altres il·lustracions d’artistes espanyols com Salvador Bartolozzi, Xavier Nogués, Tono, Lola Anglada, Antoni Clavé, l’uruguaià Barradas o el polonès Mauricio Amster.

Per completar la mostra, l’IVAM haadquirit diversos llibres que es mostren a la sala, entre els quals destaquen tres revistes il·lustrades per Andy Warhol en els anys 50, un llibre infantil il·lustrat per David Hockney (Six Fairy Tales from the Brothers Grimm, 1970 ), un àlbum de Hanna Höch de 1945 i un llibre d’Elisabeth Ivanovsky, deixebla de Lebedev.

Amb motiu de l’exposició l’IVAM ha organitzat aquest pròxim cap de setmana trobades amb els il·lustradors Carlos Maiques, Beatriz Adela i Aitana Carrasco els dies 16 i 17 de desembre per a públic a partir de 10 anys.

Galeria

Relacionats

Somnis Il.lustrats: grans il.lustradors per a lectors menuts

14 des. 2017 – 04 mar. 2018
BibliotecaExposició

Conte Contat

16, 17, 27, 28 i 29 des. 2017; 03, 04 i 07 gen. 2018
EducacióTallersIVAM Centre Julio González

Un encontre de conte

16 i 17 des. 2017
EducacióTallersIVAM Centre Julio González