L’IVAM porta a Barcelona part de la seua col·lecció d’obres de Julio González

La mostra, titulada Dibuixos, papers i figures, s'exhibirà en la Fundació Vila Casas

Nota de premsa

NdP Julio Gonz IVAM

València. 73 obres de la col·lecció de l’IVAM de Julio González viatjaran a Espais Volart de la Fundació Vila Casas de Barcelona per a exhibir-se en una exposició titulada ‘Dibuixos, papers i figures de la Col·lecció de l’IVAM’. La mostra, que s’inaugurarà el proper 19 de setembre, està comissariada per J. F. Yvars.

Es tracta d’una col·laboració del museu valencià amb la Fundació Vila Casas de Barcelona en la seua dedicació per donar a conéixer l’enorme contribució de Julio González (1876- 1972) en l’evolució de l’escultura moderna.

Entre els fons de l’IVAM que s’han seleccionat per a l’exposició es troben quasi tots els dibuixos de Julio González que posseeix l’IVAM. Des de Cap “els angles nítids” (1936) o Personatge espasa (1937) a Personnage (1941), passant per Home cactus ballant (1939) o Cap amb punxes (1939) conformen una sèrie de obres que parlen del millor Julio González, d’aquell artista que va saber buscar i trobar nous camins per a plasmar l’esquinçament i l’atreviment d’una època. A aquest conjunt de dibuixos s’afig una mostra de les seues escultures com: L’encaputxat (1935), L’home cactus II (1939-1940), o Gran personatge dret (1935). Aquesta última va ser una de les peces fonamentals de l’exposició de González que va organitzar el MOMA de Nova York en 1952. Una mostra molt ben acollida per la crítica del moment. D’aquella exposició del MOMA, l’IVAM compta amb el catàleg en els seus arxius documentals, peça que també ha cedit per a “Dibuixos, papers i escultures”.

El director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, ha destacat que “precisament en 2018, quan l’IVAM està a punt de complir els seus primers trenta anys d’existència, tornar a mostrar l’obra de Julio González en la Fundació Vila Casas de Barcelona és una extraordinària ocasió per a subratllar de quina manera la producció d’aquest artista ha modificat la nostra manera de veure i entendre la creació artística”. Cortés també ha subratllat que González és una dels senyals d’identitat del museu.

Amb vora 400 obres l’IVAM reuneix la que es considera la col·lecció més completa de l’escultor espanyol iniciada al juliol de 1985 a partir d’adquisicions i de les donacions de les hereues de l’artista, Carmen Martínez i Viviane Grimminger. Julio González va transformar la noció de l’escultura amb la seua particular manera de modelar el volum, construir l’espai i soldar elements constructius.

L’IVAM considera aquesta exhibició de l’obra de González una gran oportunitat tant per a donar a conéixer l’obra de l’escultor espanyol com per a establir relacions més estretes amb diferents museus i fundacions nacionals.

Galeria