L’IVAM organitza un club de lectura entorn de la col·lecció del Museu coordinat per Álvaro de los Ángeles

Al llarg de sis sessions cada llibre ens aproximarà a la col·lecció del Museu des d’altres mirades

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) organitza un club de lectura amb l’objectiu d’acostar-se a la col·lecció del Museu des d’altres mirades. ‘El gesto narrativo. Literatura entremedias de una colección’ pretén conformar un grup de lectura que, durant sis sessions i a través de sis obres literàries, vincularà les accions narratives amb les obres dels fons del Museu.

La proposta literària, que començarà el pròxim 2 de novembre, s’organitza a partir dels blocs temàtics i cronològics en què es divideix la col·lecció de l’IVAM: 1914-1939: avantguardes històriques; 1939-1961: art en la postguerra europea; 1962-1976: irrupcions de la imatge; 1977‑1989: transició i postmodernitat; 1990-2001: arts en un món global, i 2002-2021: formes de la contemporaneïtat. Cadascuna d’aquestes temàtiques es relacionarà amb una obra literària amb l’objectiu de comentar i reflexionar sobre els conceptes i fets de l’època.

‘La tela de araña’ (1923) de Joseph Roth serà la primera novel·la amb la qual arrancarà el club de lectura. Aquest llibre premonitori, que denuncia amb valentia l’ascens del Tercer Reich i els perquès de l’enfonsament del món dels Habsburg, donarà peu a parlar sobre la producció gràfica que deriva en els ‘collages’ de John Heartfield, Raoul Hausmann, Hannah Höch i l’univers de George Grosz.

Per a aproximar-se a l’art en la postguerra europea el llibre triat és ‘Nada’ (1945), de l’escriptora Carmen Laforet. Aquesta novel·la senzilla, dura i profunda servirà com a fil conductor per a debatre sobre la consolidació de moviments artístics com l’informalisme europeu o l’expressionisme abstracte americà, en un context marcat per la llarga postguerra europea i els anys més durs de la dictadura franquista.

Les sessions del club de lectura, coordinades per Álvaro de los Ángeles, s’organitzaran en diferents espais de l’IVAM en funció de cada llibre i de la secció de la col·lecció a la qual fa referència. Per a participar-hi, és necessària la inscripció prèvia a través de la pàgina web del Museu (places limitades).