L’IVAM entregarà a l’artista Mona Hatoum el Premi Julio González 2020

El guardó reconeix des de l’any 2000 persones de projecció internacional que destaquen en l’àmbit de la creació artística per la seua contribució a l’art contemporani

Nota de premsa

NdP Premi Julio Gonzalez

València (27.03.19). L’artista d’origen palestí Mona Hatoum (Beirut, 1952) rebrà el Premi Julio González 2020 que concedeix l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Aquesta creadora multidisciplinària és la segona dona que rep aquest guardó que, en els seus 20 anys d’història, ha premiat el treball d’artistes com Andreu Alfaro, Annette Messager o Christian Boltanski.

Mona Hatoum és una “creadora subtil i enigmàtica que ens enfronta a les més profundes emocions i sentiments” en paraules del director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, qui a més ha esmentat la gran potència ideològica i solidesa poètica de l’obra de l’artista.

L’artista Mona Hatoum s’ha mostrat molt satisfeta per un guardó que reconeix la seua contribució a l’escultura contemporània. “És un plaer -ha dit- veure’m associada al treball de Julio González i al nom d’altres grans artistes que han rebut el premi anteriorment”. L’artista ha afegit que “és una oportunitat per a mostrar més extensament el meu treball i per a oferir al públic local una experiència més profunda de la meua obra”.

La guardonada ha creat un ampli conjunt d’obres que recorden o s’associen amb diferents tipus de mapes de la cultura mediterrània que no solament parlen dels aspectes geogràfics, sinó també de les situacions personals, socials i polítiques dels individus que hi habiten.

El seu treball ha sigut exposat en grans museus i certàmens internacionals com la Document de Kassel, la Bienal de Venècia i altres esdeveniments centrals de l’escena artística contemporània.

Fins a abril de 2020, Hatoum exhibeix la seua obra 3-D Cities, 2008-2010 en l’exposició de l’IVAM ‘Temps Convulsos. Històries i microhistòries en la col·lecció de l’IVAM’. La seua instal·lació parla de la realitat urbana de tres ciutats fonamentals del món àrab (Beirut, Bagdad i Kabul). Les geografies canviants, la guerra, la violència o l’experiència de l’exili són algunes de les fonts fonamentals del seu treball creatiu.

Un premi creat en 2000

El premi, concedit per la Generalitat Valenciana a proposta del president del Consell Rector de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), es va instaurar l’any 2000 amb la finalitat de distingir i reconéixer les persones pel seu treball, mèrits i activitat al llarg del temps. Està dotat amb 20.000 euros i els artistes premiats són objecte d’una exposició a l’IVAM que usualment va acompanyada d’un acte d’homenatge.