L’IVAM amplia l’exposició dedicada al ‘performancero’ i activista Miguel Benlloch amb arxius de l’artista

La sala de la Biblioteca mostra accions, textos i documents que recullen el seu pensament crític i transgressor

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

NdP Biblioteca Miguel Benlloch

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) amplia l’exposició Assajos sobre “lo cutre”. Lectures de l’Arxiu Miguel Benlloch amb una selecció de textos, accions i documents d’aquest creador granadí, poeta i ‘performancero’.

La documentació que s’exhibeix a la sala de la Biblioteca del museu procedeix de l’archivomiguelbenlloch.net i recull el llegat d’aquest artista. D’aquesta manera, el visitant pot conéixer la trajectòria d’un activista contracultural que va desenvolupar al llarg de quaranta anys un pensament reivindicatiu de la diferenciació queer, el feminisme, el cos divers, l’impropi i la voluntat de reflexió des de allò des-identificat.

Entre les obres seleccionades de l’archivomiguelbenlloch.net destaca Epigrames, una sèrie de poemes relacionats amb la seua militància pacifista en els moviments anti-OTAN on transgredeix la narrativa clàssica. La selecció també inclou el vídeo Tinc temps, una acció sobre el cos com a objecte cultural en el qual Miguel Benlloch utilitza la roba com a ritu per a mostrar la permeabilitat del pensament a l’exterior.

Assajos sobre “lo cutre”. Lectures de l’Arxiu Miguel Benlloch és una exposició en la galeria 3 que busseja en l’arxiu artístic i personal de Miguel Benlloch (Loja, 1954-Sevilla, 2018) per a presentar la militància i l’art d’un creador que es va oposar al normatiu. El títol de la mostra, comissariada per Alejandro Simón, Joaquín Vázquez i Mar Villaespesa, al·ludeix a la paradoxa entre el que significa «assaig», associat a un art elevat, i «lo cutre», que és sinònim del popular i el festiu, una ambigüitat clau en el treball de Benlloch.

El projecte de l’exposició també contempla una sèrie d’activitats, com una ruta transmaricabibollo pel Cementeri General de València per a visitar les tombes de persones dissidents sexuals i de gènere, un taller-perfomance de l’artista Diego del Pozo Barriuso i un concert d’Álvaro Romero l’11 de febrer a les 20h, en col·laboració amb Teatre El Musical (TEM). El cantaor flamenc presenta un dispositiu artístic que, des del flamenc, la investigació, l’electrònica i l’agitació crítica, proposa altres visions del món no sancionades per la ideologia dominant. Les entrades són gratuïtes i es poden descarregar en les webs de l’IVAM i del TEM.

Galeria

Relacionats

Miguel Benlloch

11 nov. 2021 – 01 mai. 2022
BibliotecaExposicióIVAM Centre Julio González