Francesc Ruiz. Les Esses

Nota de premsa

Nota de premsa

Pdf Dossier Francesc Ruiz. Les Esses

Cents, milers d’esses, fins a 3.600, conformen la instal·lació que Francesc Ruiz (Barcelona, 1971) ha creat específicament per a la Galeria 5 de l’IVAM. Prenent com a como referència un element mínim, la lletra ‘essa’ i l’ús que de d’aquesta van fer els autors de la denominada Nova Escola Valenciana de Còmic, Francesc Ruiz proposa en Les Esses un conjunt de narratives que exploren des de diferents angles la idea d’estil, el còmic com a transmissor i distribuïdor d’ idees i formes, com a generador de subcultura i com a eina política.

L’elecció de la lletra ‘essa’ no és gratuïta, la retolació de los còmics era un element més a cuidar per molts autors d’aquell període. Francesc Ruiz veu en l’ús que feien de la grafia “essa, l’estilització o el seu ús quasi ornamental un símptoma grafològic d’aquell moment.

Les Esses recorre tangencialment un ampli espectre del còmic més experimental realitzat a València entre els setanta i principis dels noranta: des de les col·laboracions de Miguel Calatayud en Cartelera Turia, a els fanzines inicials que van aglutinar les primeres obres de Micharmut, Manel Gimeno, Mariscal, Daniel Torres, Sento i Miquel Beltrán.

Aquesta particular aproximació de Francesc Ruiz al còmic valencià repassa els casos d’editorials com ara Arrebato o publicacions com ara la revista Cairo. S’immiscueix en les primeres obres madures dels autors i segueix la seua evolució estilística. Ressalta la influència d’aquests en la ciutat, els seus vincles amb el disseny gràfic i l’interiorisme de bars i discoteques de l’època. Abasta igualment a la segona fornada de creadors d’aqueixa Nova Escola Valenciana, la institucionalització de tot el moviment, i la capacitat per a identificar a tota una ciutat com a sinònim de modernitat. Alguna cosa que el vincle entre Mariscal i la Barcelona olímpica exemplificaria a la perfecció, anticipant conceptes com els de construcció de “marca ciutat”.

Però més enllà que Les Esses bega d’un període concret, la instal·lació és un exercici d’estil en què Francesc Ruiz crea un espai discursiu a partir de centenars de referències. Un exercici de col·leccionisme i categorització compulsiva, ordenat i organitzat per l’arquitectura on s’inscriu, aqueixa altra gran ‘essa’, la mateixa sala 5 de l’IVAM, amb els seus dos nivells units per l’escala.

Francesc Ruiz narra a través del còmic histories que ocorren en el lloc mateix on esdevé la història que està explicant. El seu treball explora nous models a partir del que es podria denominar còmic expandit. La seua obra inclou constants referències a la ciutat i a les subcultures que alberga, desplegant un ampli ventall de tècniques i estratègies que tenen en el paper imprès: publicacions, premsa i pòsters un dels seus principals mitjans.

Afeccionat al còmic com a lector, Ruiz ho utilitza com a mitjà d’expressió i ho trau del seu context de circulació tradicional per a presentar-ho en un context artístic, cercant més el seu poder metafòric que la seua capacitat narrativa, a la qual tampoc renuncia.

Amb motiu de la mostra, s’editarà un catàleg amb textos de Peio Aguirre, Manuel Segade i Mery Cuesta. A més, l’IVAM ha organitzat el Seminari Cómic Raro, en col·laboració amb la Facultat de Belles Arts de la UPV, que impartirà el mateix artista els dies 4, 5 i 6 de març i que, al igual que l’exposició, compta amb el patrocini de l’empresa Heineken, que dona el seu suport als joves interessats en propostes innovadores i emprenedores. Com a aperitiu previ a la inauguració de Les Esses, Francesc Ruiz conversarà amb l’expert en còmic Álvaro Pons al saló d’actes de l’IVAM (19 de febrer, a les 19:00h).

Relacionats

Francesc Ruiz

19 feb. 2015 – 30 ago. 2015
Exposició