L’IVAM acull l’actuació de les ‘bailaores’ Javiera de la Fuente, Fuensanta «La Moneta» i Ana Morales, Premi Nacional de Dansa 2022

En el marc de l’exposició sobre Teresa Lanceta i acompanyades de la lectura de textos de Pedro G. Romero

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) presenta divendres que ve 27 de gener a les 19 h ‘Pujar i baixar escales’, una actuació en viu de les ‘bailaores’ Javiera de la Fuente, Fuensanta «La Moneta» i Ana Morales, Premi Nacional de Dansa 2022, acompanyades de la lectura de textos de Pedro G. Romero.

‘Pujar i baixar escales’ és una proposta conjunta de l’artista Teresa Lanceta (Barcelona, 1951) i l’artista, curador i comissari Pedro G. Romero (Aracena, 1964), expert en flamenc que ha col·laborat amb El Niño de Elche, Rosalía o Rocío Márquez, entre altres. Es tracta d’una peça específica creada en diàleg amb l’exposició retrospectiva ‘Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert’, que mostra en el museu 150 obres de l’artista. Un treball en què teixir es manifesta com una tècnica ancestral que té relació amb la manera en què les paraules es van entrellaçant en un text.

Durant la performance, que ja va tindre lloc en el Macba el passat mes de maig, les ‘bailaores’ trenaran amb els seus cossos una coreografia, amb les paraules i la veu de Pedro G. Romero, de manera que el moviment dels seus cossos es converteix també en escriptura.

La pràctica artística de Teresa Lanceta conté nombroses referències al flamenc i a la seua relació amb les gitanes. L’exposició retrospectiva en l’IVAM recull un conjunt d’obres que sorgeixen de les vivències de l’artista al Raval de Barcelona, l’antic «barri xinés». Un lloc, molt present en el seu treball, que era llavors una mescla entre el portuari, l’obrer, el migrant i el flamenc.

L’activitat és gratuïta fins a completar aforament. Més informació i consulta del programa en la web www.ivam.es.