El documental “Josep Renau. L’art en perill” reivindica la rellevància de l’artista valencià

Nota de premsa

Nota post Documental Renau

Els directors de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos i el de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, juntament amb la productora executiva d’Endora Producciones, Eva Vizcarra, i el guionista, Rafael Casañ, han presentat el documental “Josep Renau. L’art en perill”. Es tracta d’un treball dedicat a qui va ser una figura cabdal en la introducció de les avantguardes artístiques a Espanya i a ressaltar la importància social del cartell.

“L’IVAM és la casa de Josep Renau. Hi ha una voluntat per part de les institucions culturals de posar en valor l’obra de Renau”, ha destacat el director del museu.

Josep Renau. L’art en perill, és un llargmetratge documental d’Endora Produccions, dirigit per Eva Vizcarra i Rafael Casañ, que s’ha filmat en diferents localitzacions. “Ha estat una producció complicada, especialment a Berlín on vam rodar a molt baixes temperatures”, ha comentat la directora Eva Vizcarra. La pel·lícula passeja per la infància de l’artista als carrers del barri del Cabanyal per després viatjar fins a Mèxic i, posteriorment, a la que va ser la República Democràtica Alemanya, on va desenvolupar els murals que encara es troben a la ciutat de Halle-Neustandt.

Per al director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, aquest documental “va més enllà de la producció audiovisual i suposa la recuperació d’una gran figura, d’un referent no només per als valencians, pel seu paper en les avantguardes i en mantenir viu el patrimoni plàstic espanyol durant la guerra civil “. “És important que l’obra de Renau estiga viva”, ha subratllat Guarinos.

El documental recull les veus i testimonis de Marta Hoffman, artista i amiga del creador; José Miguel G. Cortés, director de l’Institut Valencià d’Art Modern; Fernando Bellón, biògraf de Renau; Manuel García, crític d’art i Doro Balaguer, amic de l’artista i impulsor de la Fundació Josep Renau, entre d’altres.

El codirector i guionista del documental, Rafael Casañ, ha destacat la dificultat d’abordar una figura “tan complexa com Renau amb una vida riquíssima plena de llums i ombres”. El documental s’endinsa en algunes de les contradiccions de l’artista, com va ser “la seua evolució ideològica des de l’anarquisme a un comunisme estalinista, els seus treballs per al món de la publicitat o la complexa relació amb les dones”, ha explicat Casañ.

Realitzat amb el finançament privat de l’empresa valenciana Intertronic, “Josep Renau. L’art en perill” compta amb una ajuda a la producció de llargmetratges documentals de l’Institut Valencia de Culturà en la convocatòria de 2016 per valor de 90.000 euros, i la participació de la Diputació de València, Televisió Espanyola i À Punt. El pressupost total del documental és de 250.000 mil euros.

Amb música original de Miquel Gil, Peter Gun i Javier Vercher, aquesta pel·lícula és un esforç per recuperar el llegat de Renau, un artista valencià amb abast internacional, un personatge indispensable en el món de l’art, que s’ha de donar a conèixer a les noves generacions.

La pel·lícula es preestrenarà a la Filmoteca hui dilluns 26 de març a les 20 hores i Endora Produicciones té previst presentar-la en diversos festivals de cinema, com ara el de Sant Sebastià.