El dibuixant Paco Roca presenta un còmic exclusiu per a l’IVAM

La historieta plasma el procés creatiu de l’exposició ‘El Dibuixat’ al museu

Nota de premsa

NdP Paco Roca presenta un cómic del IVA

València (12.07.19). El dibuixant Paco Roca, Premi Nacional de Còmic, ha presentat hui ‘Diario del dibujante de El Dibuixat’, un còmic editat per l’IVAM amb motiu del seu 30 aniversari.

Estic molt agraït a l’IVAM per l’oportunitat d’idear l’exposició, així com de crear la publicació que hui presentem. Es tracta d’un diari en què es relata la vida de l’IVAM, conta la història de com el vaig veure veure nàixer fa 30 anys quan estudiava en l’Escola d’Arts i Oficis, com veníem ací admirats per l’edifici i les exposicions i com, a través del treball en el museu, s’ha ideat una exposició meua per a celebrar l’aniversari”, ha assenyalat l’autor valencià sobre el còmic que narra en vinyetes el procés creatiu de l’exposició ‘El Dibuixat’, que va ocupar la galeria 6 de l’IVAM fins al passat 30 de juny.

Paco Roca ha afegit que la publicació “consisteix en la visió de l’autor davant d’un encàrrec, com es construeix, mostrar que darrere del treball hi ha molta gent i aquest diari parla d’aquesta gent que hi ha darrere. Al mateix temps, funciona com un catàleg, sense ser un catàleg, ja que té un epíleg al final en què s’inclouen fotografies”.

La historieta narra com va sorgir el projecte de l’exposició ‘El Dibuixat’, les reunions amb el comissari Álvaro Pons i la coordinadora de la mostra, com treballen els diferents departaments del museu, anècdotes dels visitants, alhora que es recreen espais de l’IVAM com les cambres que custodien les obres d’art, les galeries o els magatzems de trànsit de les peces.

A través del còmic, Paco Roca desgrana de manera didàctica les històries quotidianes d’una institució com l’IVAM amb dosis d’humor i tendresa, com quan il·lustra la ‘suor freda’ que sorgeix davant del repte de dissenyar una exposició.

Juntament amb les vinyetes creades per Paco Roca, ‘Diario del dibujante de El Dibuixat’ disposa de fotografies exclusives de Juan García Rossell, fotògraf de l’IVAM, en una cuidada edició a color de 24 pàgines limitada a 1.500 exemplars. El còmic es complementa amb un apartat que serveix de catàleg amb fotografies de l’exposició. La publicació es podrà adquirir en les taquilles del museu i a través de la seua botiga en línia, tienda.ivam.es, a un preu de 3 €.

L’objectiu de la publicació és aproximar als lectors el treball que es fa des de l’IVAM i que senten com a pròpia una institució valenciana amb 30 anys d’història.

Amb aquest còmic, Paco Roca també ha dissenyat una camiseta amb un dibuix exclusiu amb motiu del 30 aniversari del museu. El dibuixant de còmics tan aplaudits com ‘Arrugas’ o ‘Los surcos del azar’ canvia de registre per a utilitzar el teixit d’una camiseta com a suport d’una vinyeta en què el personatge ‘dibuixa’ el logotip de l’IVAM.

El director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, ha indicat que el treball de Paco Roca en l’IVAM a través de l’exposició que va fer per al museu tenia un caràcter molt efímer, ja que era un projecte específic per a la sala, motiu pel qual volíem alguna cosa que hi poguera quedar, d’ací va sorgir el projecte de desenvolupar una publicació, que és el còmic que veiem hui.

Cortés ha agregat que aquest còmic té una íntima relació amb el museu, ja que relata com s’ha gestat progressivament l’exposició de l’autor, es tracta d’una manera diferent de veure la mostra i és un document que queda per al futur.

El director ha agraït a Álvaro Pons i a Paco Roca el projecte que s’emmarca en una de les apostes de l’IVAM com és el còmic.

Per la seua banda, Álvaro Pons ha matisat que el còmic és l’epíleg perfecte de l’exposició, ha subratllat que mai ha tingut una experiència com la de treballar amb Paco, ja que “tu li dones una idea i ell te la torna multiplicada, com ha sigut en el cas d’aquesta publicació, que és una reflexió del pas del temps i la creació”.

Relacionats

Paco Roca. El dibuixat

07 mar. 2019 – 30 jun. 2019
IVAM ProdueixIVAM Centre Julio González