El Consell Rector de l’IVAM aprova la compra d’obres de quatre artistes de projecció internacional

Els treballs de Martha Rosler, Gillian Wearing, Mira Bernabeu i Alexander Apóstol ajudaran a enriquir la col·lecció del museu

Nota de premsa

El Consell Rector de l’IVAM, presidit pel secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha aprovat hui l’adquisició de set obres dels artistes Martha Rosler, Gillian Wearing, Mira Bernabeu i Alexander Apóstol, a proposta del director del museu, José Miguel G. Cortés. Aquesta aprovació es produeix després que el Consell Assessor provisional designat per la conselleria, que es va reunir el passat 6 de novembre, valorara favorablement aquesta proposta.

L’objectiu de la compra, que ascendirà a un total de 149.104 euros, és seguir enriquint la col·lecció de l’IVAM amb obres que responen als eixos del programa de l’actual direcció, especialment els referits a la realitat i les seues cròniques i les cartografies urbanes.

Els treballs que s’adquiriran de Martha Rosler (Nova York, 1943) són dos fotomuntatges realitzats per l’artista nord-americana al 2008, i que s’han exhibit enguany en l’exposició Tristes Armes. Josep Renau i Martha Rosler davant la guerra. Es tracta d‘Invasió (2008) i Point and Shoot (2008), dues obres sobre la violència i la guerra, que pertanyen a la sèrie de collages fotogràfics digitals House Beautiful. Bringing the War Home, New Series, que Rosler va iniciar al 1967 i que va reprendre al 2004. Suposen una actualització contemporània dels rics fons dels quals disposa el museu quant a aquestes tècniques, com l’obra de Josep Renau o John Heartfield, i que es poden veure en la mostra dedicada a les avantguardes històriques Construint nous mons.

De Gillian Wearing (Birmingham, Regne Unit, 1963), premi Turner 1997 i una de les artistes britàniques més reconegudes, l’IVAM comprarà Rock ‘n’ Roll 70 (2015), un treball sobre la representació de la dona, que reflexiona sobre la identitat i els canvis en la persona pel pas del temps i les experiències vitals. És una de les peces centrals de l’exposició dedicada a l’artista, que pot veure’s actualment en la Galeria 1 del museu. Wearing ha donat a l’IVAM la intervenció sobre la qual s’exhibeix aquesta obra, amb diferents autoretrats de l’artista per als quals s’ha aplicat tècniques forenses d’envelliment.

El tercer dels artistes dels quals es comprarà obra és el valencià Mira Bernabeu (Asp, 1969). Panorama Social (1965-2007 / 2009-2014) (Espanya III), de 2008, són 298 imatges de 21 x 18 centímetres, que constitueixen un projecte social específic sobre la memòria de la ciutat, la realitat sociocultural, concretament sobre l’antic zoo de València.

Per últim, l’IVAM adquirirà tres fotografies de 100 x 135 centímetres del veneçolà Alexander Apòstol (Barquisimeto, Veneçuela, 1969) pertanyents a una sèrie de set, que es completaran amb la donació per part de l’artista d’altres quatre imatges. Les que comprarà el museu són Av. Caracas. Bogotà 2 (2006), Av. Caracas. Bogotà 3 (2006) i Av. Caracas. Bogotà 7 (2006. Apòstol treballa sobre la visió dels espais urbans i formula al·legories sobre la fallida del progrés i la utopia.

Galeria