DOSSIER DE PREMSA: Reinventant la representació: l’art holandés d’entreguerres

La mostra podrà veure's del 25 setembre de 2019 al 19 de gener de 2020, en la galeria 3 de l'IVAM

Dossier

L’IVAM presenta l’exposició Reinventant la representació: l’art holandés d’entreguerres del 25 de setembre de 2019 al 19 de gener de 2020 que reuneix per primera vegada a Espanya un conjunt de 28 obres d’aquest període creatiu de l’art holandés, cedides pel Kuntsmuseum Den Haag de La Haia. Es tracta d’un nou Cas d’ Estudi de l’IVAM que recupera el realisme holandés d’entreguerres, un corrent ignorat, i fins i tot condemnat, tant pel que li va precedir (els experiments formals del primer quart de segle) com pel que va vindre després (l’art abstracte que es va imposar després de la Segona Guerra Mundial).

Des d’aquesta premissa, la mostra Reinventant la representació: l’art holandés d’entreguerres contextualitzarà amb 15 obres d’artistes de la Col·lecció de l’IVAM tan emblemàtics com George Grosz, Max Beckmann, Germaine Krull i Otto Dix, juntament amb les aportacions dels artistes holandesos.

La figuració ha sigut una constant en els discursos teòrics de l’art del segle XX, junt amb altres conceptes dominants més hermètics o generalistes centrats en l’abstracció i el surrealisme. La figuració, basada en l’estudi de la condició humana, va suposar un retorn a la representació que va servir de refugi davant d’un món que oscil·lava entre la barbàrie i l’encrueliment durant el període d’entreguerres. La figuració va tindre un ampli floriment en països europeus com Itàlia, Alemanya i Holanda.