DOSSIER DE PREMSA: Jean Dubuffet. Un bàrbar a Europa

La mostra podrà veure's en la Galeria 1 de l'IVAM, del 8 d'octubre de 2019 al 16 de febrer de 2020

Dossier

IVAM_dossier_DUBUFFET VAL

Pintor, escriptor, inventor de “l’Art Brut” o “art marginal”, Jean Dubuffet (Haut, 1901-1985) va ser un dels grans actors de l’escena artística del segle XX. En acabar la Segona Guerra Mundial, aquest artista esquiu i polèmic, va posar en marxa una crítica radical de l’art i de la cultura del seu temps, fent de la invenció constantment renovada, el pilar de la creació i del Pensament.

Jean Dubuffet es va inspirar en l’antropologia, el folklore o la psiquiatria i va perseguir la descompartimentació desenvolupada per les avantguardes d’entre guerres, dinamitant la concepció d’un art suposadament primitiu, obrint així noves vies de creació. Aquesta exposició mostra com Dubuffet barreja en la seua obra la seua activitat en pintura i escriptura amb les investigacions que va dedicar al que va cridar “l’art marginal” o “l’Art brut”.

L’obra de Dubuffet es presenta amb tota la seua diversitat. mostra els objectes i els documents creats a partir de les investigacions que ha realitzat visitant museus d’etnografia o de l’art popular però també de col·leccions diverses dedicades a l’art de les persones Marginals.

L’exposició compta amb 200 obres i objectes provinents de les més grans col·leccions europees com: Musée Rolin (Autun), Fondation Beyeler (Bâle), Musée Unterlinden (Colmar), Musée Barbier-Müller (Genève), Musée d’Ethnographie de Genève, Louisiana Museum of Modern Art (Humlebæk), Colection de l ‘Art Brut (Lausanne), Musée André Malraux, (Le Havre), Musée de l’Abbaye Sainte-Croix – MASC (Les Sables-d’Olonne), Musée des Confluences (Lió), Musée Cantini (Marseille), Centre Pompidou / Musée National d’Art Moderne (Paris), Fondation Dubuffet (Paris), Musée des Arts décoratifs (Paris), Musée du Quai Branly – Jacques Chirac (Paris), LaM, Villeneuve d’Ascq i el Mucem de Marsella.

Relacionats

Jean Dubuffet

08 oct. 2019 – 16 feb. 2020
ExposicióIVAM Centre Julio González