Caso de estudio. FOTOGRAFIA DOCUMENTAL ALS ESTATS UNITS ANYS 30

La mostra romandrà en la Galeria 3 de l'IVAM, fins al 4 de setembre de 2016

Nota de premsa

PDF Dossier Fotografia Documental USA_VAL

21 d’abril– 4 de setembre, 2016

Comissari: J. Ramon Escrivà

L’exposició que presenta L’IVAM dins de la seua línia ‘Casos de estudio’ reuneix fotografies d’artistes com ara Walker Evans, Dorothea Lange, Gordon Parks, Ben Shahn, John Collier, Jack Delano, Russell Lee, Carl Mydans, Arthur Rothstein, John Vachon o Marion Post Wolcott –entre d’altres- que participaren en el programa de documentació de la Resettlement Administration / Farm Security Administration dels Estats Units entre 1935 i 1943, en temps de la Gran Depressió.

Aquest projecte de documentació fotogràfica, l’estudi de la qual s’aborda per primera vegada a Espanya en format d’exposició, va registrar, a través d’un conjunt de més de 170.000 imatges, no solament les dures condicions de vida dels grangers i camperols dels Estats Units castigats per la pobresa, l’endeutament i l’emigració (les imatges més conegudes del projecte), sinó també -i no menys important- els senyals d’identitat d’un país immers en un accelerat procés de transformació.

Juntament amb una cuidada selecció de fotografies de la col·lecció de l’IVAM i de la col·lecció personal del fotògraf Gabriel Cualladó dipositada en el museu, l’exposició incorpora més de 100 negatius digitalitzats de la Biblioteca del Congrés de Washington, així com pel·lícules documentals, revistes i fotollibres. Un conjunt, doncs, conformat per més de 200 imatges que il·lustren en tota la seua complexitat les iconografies d’Amèrica en temps de la Gran Depressió.

L’exposició centra el seu focus d’atenció en l’origen i evolució d’aqueix ambiciós projecte de documentació impulsat entre 1935 i 1943 pel govern demòcrata del president Franklin Delano Roosevelt, i dirigit per l’economista Roy Emerson Stryker. Com a preludi a aqueix gran apartat, la mostra dedica una xicoteta selecció d’obres d’alguns dels precursors de la fotografia social a Estats Units com Lewis Hine, Paul Strand o Ralph Steiner.