ARRANCA LA FANZINOTECA DE L’IVAM

La Fundació Divina Pastora i l'IVAM signen un acord per a la catalogació de 4.000 fanzines

Nota de premsa

nota fanzines catalogación

València. El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, i la gerent de la Fundació Divina Pastora, Rosa Laparra Prado, han signat un acord per a la catalogació i investigació de la col·lecció de fanzines donada a l’IVAM per l’expert en còmics Álvaro Pons. La Fundació Divina Pastora aporta 6.000€ per a finançar el projecte de ordenacion de la col·lecció, la creació d’un theasurus temàtic i la catalogació de la col·lecció per a l’accés lliure de consulta per a investigadors.

L’any 2018 es va constituir en l’IVAM la primera Fanzinoteca d’historieta d’Espanya, una referència ineludible en l’estudi d’aquestes edicions a nivell espanyol i europeu. Gràcies a la donació de l’expert i investigador Álvaro Pons, també membre del comité assessor de l’IVAM, la biblioteca del museu compta amb una col·lecció de quasi 4.000 fanzines que recorren la història d’aquestes publicacions de vocació efímera i transgressora. La col·lecció inclou des del moviment fanzinero dels anys 60, fanzines històrics com La piraña divina o El Gat Pelat, peces clàssiques com el NSLM (Nosotros somos los muertos) dels dibuixants Max i Pere Joan, així com representacions del fanzine valencià, que en la dècada dels 80 va consolidar a València com a punt de trobada de la producció d’aquestes publicacions i va afermar la seua tradició en el món del còmic i la il·lustració.

“No es pot entendre la cultura contemporània sense comptar amb els fanzines”, ha declarat José Miguel G. Cortés, director de l’IVAM, en referència a l’aposta del museu per aquestes publicacions que estan vivint una autèntica edat d’or d’explosió creativa.

Amb aquest pla de conservació i difusió de fanzines, l’IVAM continua apostant pel còmic i la il·lustració, àmbits indispensables per a entendre la cultura visual contemporània. Aquest impuls de l’IVAM s’ha manifestat no solament a través de projectes expositius en la seua programació artística com les mostres VLC. Línia Clara, Cas d’estudi. Daniel Torres. La casa, Fanzination! Els fanzines de còmic a Espanya o El Dibuixat. Paco Roca, sinó també incloent el còmic en la seua col·lecció.

El projecte de la fanzinoteca de l’IVAM tindrà accés lliure de consulta per a investigadors i interessats i podrà ser consultat també a través del catàleg online de la biblioteca, igual que la resta de les matèries.