Confluències | Intervencions artístiques a Alt Millars

Projecte de creació i mediació artística al medi rural


Exposicions

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a Alt Millars.
Projecte de creació i mediació artística al medi rural (01 jun. 2021 – 31 des. 2023)

‘CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques al medi rural’ és un projecte d’activacions artístiques als pobles més petits de la Comunitat Valenciana, dins la línia d’acció de l’IVAM al territori. Una línia que pretén obrir, desplaçar i descentralitzar el museu més enllà de l’espai físic de la seu principal, en diàleg amb altres contextos i institucions.

El programa de residències, intervencions i mediació artística es va iniciar el setembre de 2021 a la comarca de l’Alt Millars, una de les de menor densitat de població i més urgència demogràfica de la Comunitat Valenciana. Sis artistes hi van visitar diversos municipis tant individualment com grupalment, i van estar parlant amb el veïnatge, van escoltar l’entorn i van presentar les seues propostes artístiques a la població, en una mena d’assemblea oberta. Després d’aquests processos d’intercanvi i diàleg amb els diferents contextos, les artistes i els artistes van realitzar intervencions específiques per a cada localitat.

Confluències a l’Alt Millars comprèn la selecció d’artistes i poblacions següent:

→ LUCE a Espadilla ha realitzat quantre intervencions localitzades a diferents parts del poble amb les quals pretén reflexionar sobre el municipi i els seus habitants, així com conscienciar de la seua singularitat els visitants.

→ Carlos Izquierdo a Fuentes de Ayódar ha generat una peça sonora de tall radiofònic que evoca sensacions entorn de la identificació amb aquest territori i en què destaca la importància de protegir el seu patrimoni natural.

→ Bleda i Rosa a Torralba del Pinar van realitzar una intervenció efímera al paisatge amb la finalitat de connectar simbòlicament aquest municipi amb el veí de Pavías.

→ Sandra Mar a Torrechiva, a través de les seues peces ceràmiques, ens convida a recórrer els exteriors i interiors de la localitat i descobrir-ne els llocs i les persones que els habiten.

→ Laura Palau a Vallat converteix tres arbres fruiters en objectes artístics gràcies a la tècnica dels esqueixos i, amb això, ens parla dels sabers, llavors i hàbits tradicionals de la població i el seu territori.

→ El col·lectiu Fent Estudi a Villamalur fa una interpretació del gronxador com a element simbòlic que ens remet a la infància i al pas del temps. En activar-lo amb el nostre impuls, el seu balanceig ens permet admirar les meravelloses vistes del seu entorn.

Les vint-i-quatre localitats on es desenvolupa el programa de Confluències són els pobles de l’anomenada Ruta 99, i les seues intervencions són fruit de la invitació realitzada per la Generalitat Valenciana a l’IVAM per prendre part en aquesta iniciativa. A més dels pobles de la fase de l’Alt Millars, la resta de municipis que conformen la ruta i on Confluències proposa el seu programa d’intervenció són, a la província de Castelló: Font la Reina, Vilanova de Viver, Matet, Sacanyet, Higueres i Pavies (Mancomunitat Alt Palància) Vallibona, Herbés, Palanques, Villores i Castell de Cabres (Els Ports); Sempere, Carrícola i la Pobla de Sant Miquel a la província de València; i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos (El Comptat), a la d’Alacant.

EmailFacebookTwitter
See more See less