Tristes Armes

Josep Renau i Martha Rosler davant de la guerra

Exposició

Esta proposta expositiva tracta de contraposar la visió de Josep Renau sobre diferents conflictes (Guerra Civil espanyola, Guerra de Vietnam…) amb la perspectiva que va desenrotllar en els anys seixanta i en l’última dècada Martha Rosler sobre les guerres del Vietnam i l’Iraq, respectivament.

Josep Renau, una de les figures més destacades del cartellisme i del fotomuntatge espanyol, va crear un nou univers mitjançant la reutilització d’imatges públiques, amb una mescla perfecta entre el compromís de l’autor davant de la societat que va viure i la busca de la bellesa estètica.

Preocupat per la política i la cultura, va entendre l’art com un arma revolucionària, per la qual cosa, exiliat a Mèxic i influenciat per la proximitat amb els Estats Units d’Amèrica, inicià la seua crítica a la guerra freda i al capitalisme amb l’única pretensió d’aconseguir la millora de vida del ser humà.

Pel que fa a Martha Rosler, la seua obra, d’esperit combatiu alhora que subtil, gira entorn de dos eixos principals, l’espai públic i la representació de la dona en la publicitat i en els mitjans de comunicació, amb la finalitat de plantejar una crítica dels mites i de les realitats de la cultura occidental mitjançant la investigació del context socioeconòmic i amb un enfocament feminista irònic.

Partint de la fotografia, el fotomuntatge i el vídeo, Rosler evidencia la interpenetració d’allunyades zones de guerra amb l’espai domèstic i subratlla que el major exponent del vessant macropolític de la guerra està entrellaçat amb el micropolític, l’espai de la llar.

Vídeo

Relacionats

Diumenges: Taller Didàctic “Tristes Armes. Josep Renau i Martha Rosler davant de la guerra”

29 mar. 2015; 19 abr. 2015; 10 i 17 mai. 2015; 07 i 14 jun. 2015; 05 jul. 2015
EducacióTallersIVAM Centre Julio González

Tristes Armes. Josep Renau i Martha Rosler davant de la guerra

05 feb. 2015
Nota de premsa

Diumenges: visites guiades a les exposicions

01 mar. 2015 – 28 jun. 2015
EducacióVisitesIVAM Centre Julio González