Mirades d’Herbers, Fent Estudi (Herbers)

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques en el medi rural

ConfluènciesTerritori

Cada visita a Herbers ens suposa una allau d’estímuls, molts i interessants fils d’on estirar amb l’extens patrimoni cultural i natural d’aquest territori.

A Herbers, conta la tradició que el poble va estar set anys sense replegar cap collita a causa de les pedregades. És per això que va construir un pigronet al capdamunt de la muntanya i realitzar una rogativa tots els tres de maig. Actualment, la tradició es manté l’últim cap de setmana d’abril, on a més a més es commemora el fet tràgic que allà va succeir. Durant la nostra estada al poble, vam comentar amb els veïns i veïnes la història, oferint-nos la seua versió.

La tradició oral permet accedir a històries narrades des de múltiples relats, des d’immensitat de perspectives i memòries. Una crònica viva, amb multiplicació de narratives, superposició de capes i diversitat de visions. Una memòria col·lectiva que evoluciona i es transforma influenciada per les realitats socials i personals de cada generació.

Amb tota aquesta profusió d’imatges i narracions, hem generat un calidoscopi ubicat en l’únic punt del poble des d’on es veu el cim de la Tossa. Un instrument capaç de generar múltiples patrons entorn de la història i les tradicions d’Herbers. Creem un dispositiu que fomente la pregunta i contribuïsca a la interacció entre les persones visitants i la gent del poble, que ens ajude a transmetre el relat de la tradició com a element d’identitat col·lectiva.

Per altra banda, hem creat també una sèrie de postals amb imatges que han acompanyat la nostra aproximació al territori, els elements que han desencadenat el projecte i també alguns dels nous patrons generats pel calidoscopi. Una col.lecció de postals que será el regal que entregue la comissió de festes el pròxim any a tota la comunitat que col.labora en la tradició de la festa local.

Pots descarregar ací la informació ampliada sobre la nostra intervenció.

Fent Estudi Coop. V. és una cooperativa valenciana fundada per Eva Raga, Isabel González i Fran Azorín en 2016. Realitzen estudis i intervencions en el territori amb la participació activa de la ciutadania i l’aprofitament dels recursos locals, amb l’objectiu de generar entorns urbans i arquitectònics més justos i inclusius.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en Els Ports

01 oct. 2022 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori