L’IVAM Produeix

Cristina Lucas

IVAM Produeix

L’IVAM ha incorporat una nova línia d’actuació artística centrada en propostes específiques de diversos autors que reforcen el programa d’esposicions del centre, activant espais considerats merament funcionals. Un dels marcs per a aquestes intervencions de L’IVAM produeix és la façana del museu, que oferirà una sèrie d’imatges en gran format  concebudes i creades expressament per  reflexionar sobre el paper de l’art en la nostra societat.

La primera d’estes intervencions és a càrrec de Cristina Lucas (Jaén, 1973), artista multidisciplinar que ha desenvolupat un estil personal actualitzant els camps expressius de la performance, el happening, el vídeo, la instal·lació, el dibuix i la pintura que li han proporcionat un ampli reconeixement nacional i internacional.

En paraules de la mateixa autora la seua obra Box (Caixa), que estarà exposada durant sis mesos fins a finals de juny, “tracta de l’interior d’un prisma quadrat. És una imatge senzilla, sense referències, inquietant però molt pròxima; es tracta de l’interior d’un nínxol mortuori. El contenidor final. Presentant un espai tridimensional, l’últim estatge, en una façana que generalment és recorreguda amb la velocitat amb què es llig l’efímer de la publicitat.

Hiperexposant-la a la façana de l’IVAM, convida a la reflexió visual col·lectiva sobre les relacions del suprematisme i la geometria pel que fa a conceptes del permanent, l’efímer i el biopoder.

A la confluència entre la formalitat arquitectònica del museu, el contorn urbà i la peça circul.lar de Richard Serra que es pot vore en l’esplanada , se suma una clau més per a pensar els conceptes de cos, velocitat, imatge, transcendència, temps… , reflexió estètica centrada en les tendències més abstractes i pures deslligades d’esdeveniments quotidians.

Introduint aquesta imatge en un context permeable d’alta cultura i també cultura popular, la peça convida a endinsar-se en qüestions més abstractes i filosòfiques referides a elements quotidians”.