Cristina Lucas: “L’efímer és una constant en les nostres vides”

L'artista inaugura la sèrie L'IVAM produeix on diversos autors intervindran sobre la façana i altres espais del museu

Nota de premsa

PDF Convocatòria IVAM produeix_VAL

València. El director del Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), José Miguel G. Cortés, i l’artista Cristina Lucas han presentat hui als mitjans de comunicació la primera intervenció a la façana del museu dins de la nova línia d’actuació artística anomenada L’IVAM produeix.

“L’IVAM comença una nova línia per ampliar els límits del museu cap a espais no habituals amb l’objectiu de reflexionar sobre el paper de l’art en la nostra societat“, ha destacat el director de l’IVAM. Aquestes intervencions comptaran amb artistes que realitzen una obra ex professo per a l’IVAM i romandran exposades durant un període de sis mesos.

La primera d’aquestes intervencions ha estat a càrrec de Cristina Lucas (Jaén, 1973), una artista que ha desenvolupat un estil personal actualitzant els camps expressius de la performance, el happening, el vídeo, la instal·lació, el dibuix i la pintura que li han proporcionat un ampli reconeixement nacional i internacional. “Es tracta d’una artista amb una obra molt sòlida des del punt de vista conceptual i amb uns referents estètics molt consistents”, segons el director del museu.

La intervenció efímera que ha realitzat Cristina Lucas sobre la façana de l’IVAM és una fotografia de l’interior d’un nínxol mortuori de 9m x 9m, les dimensions tradicionals de les tanques publicitàries. L’obra porta per títol Box i al·ludeix “a l’últim contenidor de les nostres vides, a l’últim estatge, una cosa que té a veure amb allò efímer i amb allò universal”, ha comentat Cristina Lucas. L’obra, que representa un cub, dialoga amb l’escultura circular de Richard Serra, situada a l’esplanada de l’IVAM, alhora que convida a endinsar-se en qüestions més abstractes i filosòfiques com el transcendent, l’efímer, la imatge, el temps, la velocitat o l’universal.

La Col·lecció de l’IVAM ja compta amb obra de Cristina Lucas amb les fotografies de la sèrie sobre suïcidis d’escriptors famosos de l’any 2005. “En aquesta ocasió torne a incidir en la connexió entre el mortuori i el transcendent”, ha comentat sobre la seua intervenció.

Amb referents com Kandinsky, impulsor del primer moviment de l’art abstracte, o l’obra Negre sobre Negre de Malèvitx, l’artista ha explicat sobre la seua peça Box que “representa un prisma que connecta amb la idea tradicional del museu com un nínxol blanc. El museu és un lloc que atresora el que ha de romandre. El transcendent és el que sempre roman i la idea de la geometria és la permanència”, ha reflexionat l’artista. “L’efímer és una constant en les nostres vides. Però davant de la futilitat dels nostres temps encara hi ha alguna cosa que roman”, ha resumit Cristina Lucas.

El director de l’IVAM ha destacat que, el pròxim mes de juny, l’obra d’una altra artista rellevarà la de Cristina Lucas. Com també ha assenyalat Cortés, al llarg de l’any, dins de la línia d’IVAM produeix, hi haurà altres intervencions d’artistes en diferents espais del museu, com la de José Maldonado (Madrid, 1962), que ja ha començat a treballar en l’IVAMlab, i una altra al solar, que s’aniran desvetllant.

 

 

 

 

 

 

Galeria

Relacionats

L’IVAM Produeix

20 gen. 2017 – 15 oct. 2017
IVAM Produeix