LDE Benillup, Rubén García (Benillup)

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques en el medi rural

ConfluènciesTerritori

La primera impressió que vaig obtindre de Benillup, després de la meua primera visita, va ser la sensació de quietud que es percep al lloc. I sent jo un artista que treballa amb allò sonor, se’m va acudir que tenia una oportunitat perfecta per casar aquesta quietud de l’entorn i el so en el meu projecte artístic.

Durant les diferents passejades realitzades a finals del mes de març de 2023, tant a l’entorn urbà, com a l’agrícola i natural de Benillup, vaig seleccionar una sèrie de punts o Llocs D’Escolta (LDE) distribuïts per diferents àrees centrant-me, sobretot, en les qualitats acústiques. En la meua intervenció he plantejat aquests punts com una invitació a escoltar el lloc d’una manera profunda i no invasiva. LDE Benillup se centra, sobretot, en una escolta creativa, no analítica de l’entorn, que considera els sons com a objectes, éssers o criatures immaterials que es barregen en la nostra percepció, en un reassemblatge infinit i momentani alhora.

A més, al mirador Vall de Travadell, he realitzat una instal·lació sonora site specific amb què experimentar una altra forma d’escolta: l’audició per inducció òssia de la peça sonora titulada Sub-Vertical. La peça està composta amb material gravat als diferents entorns de Benillup i pretén denunciar –d’una manera subtil i silenciosa però potent–, la problemàtica del talús del Barranc de Caraita que amenaça la població.

Pots descarregar ací tota la informació de la meua intervenció a Benillup. I a través d’aquest enllaç, podeu escoltar la peça sonora Sub-Vertical.

Rubén García Villaplana (Bicorp, 1974) és biòleg, àudio artista i comissari independent amb base a València. Ha realitzat concerts, tallers i instal·lacions tant a Espanya com a altres països. A nivell científic ha treballat en el camp de l’ecologia de comunitats i la bioacústica, sobretot en comunicació ultrasònica de quiròpters. Té diversos treballs editats en diferents formats a Europa, EUA, Amèrica del Sud i Austràlia.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en El Comtat (Alacant)

01 feb. 2023 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori