Ignacio Pinazo en la Col·lecció de l’IVAM

ExposicióIVAM Centre Julio González

L’últim terç del segle XIX dibuixa un dels capítols més brillants en la història de la pintura valenciana. Durant aquest període sorgeix o s’aferma un grup de primeres figures que imprimeix un nou biaix a l’activitat artística i inicia el camí cap a la modernitat. En semblant context, la figura d’Ignacio Pinazo s’engeganteix a mesura que aprofundim en la seua obra i la seua personalitat.

Ignasi Pinazo i Camarlench (1849-1916) és sense cap dubte un dels millors pintors europeus de la seua època. Ocorre, no obstant això, que a causa d’una sèrie de circumstàncies l’atenció historiogràfica i difusió que fins fa poc se li havia prestat no es corresponien amb la magnitud i excel·lència de la seua obra. La seua pintura precisa en molts casos d’una certa educació però atrapa a l’espectador que sap perseverar, i a partir d’eixe moment cobra extraordinari interés a cada nova mirada. D’un altre costat, Pinazo va ser un home de tarannà introvertit i meditabund, poc apropiat per a l’aventura i el viatge, de manera que el seu retir a Godella li va privar de la projecció internacional que Sorolla conquiste molt primerencament.

L’extensa i plural creació de Pinazo pot desorientar a l’historiador que s’acoste a ella amb una visió lineal de la pintura del segle XIX, ignorant les contradiccions i l’heterogeni de l’art d’eixa centúria. A vegades s’han vingut quasi a traçar dos perfils artístics de Pinazo: un ho descriu com a autor de pintura realista, més acadèmic i fins a un cert punt complaent amb les exigències d’una clientela ancorada en uns gustos convencionals que podria sentir-se identificada amb les seues pintures d’història i retrats; l’altre el presenta com un artista modern i avantguardista, autor d’una pintura més esbossada, basada en la primacia de la taca lliure i antiacadèmica, que és la que ens revela al veritable artista, i a través de la qual s’aproxima al gust contemporani.