Gülsün Karamustafa
Aquesta és la primera gran mostra de l’obra de Gülsün Karamustafa (Ankara, 1946) a Espanya. Es tracta d’una gran oportunitat per a conéixer el treball de l’artista turca viva més internacional i una de les veus més singulars del món de l’art contemporani.
Difícilment es pot entendre el seu treball sense tindre en compte el que representa la ciutat d’Istanbul tant en la seua vida personal com en la seua tasca professional. Istanbul, tant per a Turquia com per a la resta del món, és molt més que una gran ciutat. Situada en l’encreuament de camins entre Àsia i Europa, entre l’est i l’oest, podem dir que Istanbul és quasi un món en si mateixa.
Històricament Istanbul ha sigut una ciutat cosmopolita amb una gran riquesa ètnica, cultural i confessional; un melting pot geogràfic que la converteix en la verdadera antítesi de la cultura homogènia. La convivència i els intercanvis entre molt diferents comunitats han sigut una sòlida garantia de la seua riquesa cultural.
Per això, l’obra de Gülsün Karamustafa assenta les seues sòlides arrels en la seua cultura i la seua gent, alhora que es projecta al voltant del món, la qual cosa incideix en el fet que siga una artista implicada i compromesa amb el seu temps, que s’interessa per ampliar conceptes, materials, idees i espais artístics. Una artista que se situa a cavall entre dos mons (que sovint s’han girat l’esquena), per a aportar-nos el millor de cada un. Una artista fonamental per a entendre que ja no es pot plantejar l’existència humana basada en un món d’oposats irreconciliables.
L’obra de Karamustafa, com es reflecteix en aquesta exposició, ens ensenya a ampliar la nostra ment, a ser més lliures, a valorar el que —per deixar-nos portar per estereotips— ens estem perdent. Les seues obres són una finestra oberta a un món quasi desconegut que posseeix una gran riquesa.