En terres estranyes
Axel Hütte
L’obra d’Axel Hütte (Essen, Alemanya, 1951) planteja un dels enfocaments més renovadors i intel·ligents del panorama actual a l’hora d’abordar la representació del paisatge. Alumne de Bernd i Hilla Becher a l’Acadèmia d’Art de Düsseldorf en els anys setanta, Hütte aprén dels seus mestres no sols una manera de mirar l’arquitectura i l’espai a través de la fotografia, sinó l’actitud des de la qual es planteja els seus projectes.
En el pas dels huitanta als noranta, mentres l’artista està realitzant fotografies d’arquitectura a Itàlia, crida la seua atenció la presència i la singularitat del paisatge pròxim; esta atracció el porta a introduir-lo en la imatge i, com a conseqüència, desplaça a un costat les arquitectures abans dominants. Des d’este moment, el paisatge es convertix en l’autèntic protagonista de les seues imatges, i la idea del viatge i el contacte directe amb els llocs que visita comencen a centrar el seu treball, establint un joc amb la realitat objectiva i la representada que traça subtils llaços entre fotografia i pintura.
La mostra En terres estranyes, organitzada per Fundación Telefónica, reunix els resultats d’un projecte iniciat per Axel Hütte l’any 2004. En un viatge a través de les Illes Canàries, Belize, Mèxic, Nou Mèxic, l’Equador, Veneçuela, l’Argentina i Xile, l’artista seguix les rutes que fa segles van traçar els exploradors i conquistadores a la recerca del Nou Món. Catalogant les fites d’este itinerari d’arcàdies i llocs remots, Hütte tracta d’inventar una altra realitat construint la imatge adequada a partir dels materials de la natura. La seua mirada, no obstant, no deixa d’evocar-nos l’experiència primera d’aquells que, en un viatge cap a l’inconegut, van explorar per primera vegada estes terres estranyes