Col·lecció Valenciana de Ciments

ExposicióIVAM Centre Julio González

El col·leccionisme contribueix a l’increment del patrimoni cultural, labor que Valenciana de Ciments ha desenvolupat des de la seua fundació, la qual fa ara el seu 75è aniversari. L’IVAM s’uneix a aquesta celebració amb l’exhibició d’una selecció de pintures i escultures dels segles XIX i XX, fent partícip la societat valenciana del gaudi d’obres d’artistes rellevants. La sensibilitat cultural dels dirigents d’empreses ha de trobar els llits més propicis perquè la seua repercussió social vaja en augment, motiu pel qual aquesta col·laboració persegueix la difusió i estima dels béns artístics.

Les obres que es presenten recorren el període de finals del segle XIX, amb una pintura molt acadèmica, fins a l’art més personal i abstracte del segle XX. Cada vegada l’artista serà menys comprès en pintar l’esperit de l’època i intentar anar al fons de l’ésser humà d’una manera especialment personalitzada. La pintura valenciana serà el fil conductor de la col·lecció però mai deixant enrere el nacional, amb Pradilla, Lobo, Benjamín Paléncia, Picasso, Miró, Dalí, Solana, Bores i l’internacional amb Renoir, Boudin, Pissarro, Maillol, Raffaeli, Chagall i Vasarely.

Aquest conjunt ens descobreix la pintura d’història de Pradilla, per a passar a continuació a la de gènere amb un dibuix menys acadèmic i més personal que trobem a Pinazo, Sorolla, Martínez Cubells, José Navarro i Cecilio Pla. Aquests artistes valencians van aconseguir un desenvolupament pictòric entre la llum, l’aire lliure, l’atmosfera, l’espontaneïtat, el moviment i el subjectivisme, aconseguint plasmar el seu propi ambient.