Carmen Calvo

Carmen Calvo / Has hecho de mi lo que querías, 2005

Has fet de mi el que volies, 2005.

 

Aquesta obra pertany a un projecte de 6 fotografies i 6 dibuixos, tots de la mateixa grandària. En total 12 obres, com són els dotze mesos de l’any. És un projecte conjunt.

Cada mes, de cada obra fotogràfica, projecta una notícia, d’un gènere diferent: temes, religiosos, la fugida dels exiliats, la foscor d’una Espanya amb tòpics, noces, temes socials, tema de gènere. Totes aquestes reflexions es projecten en aquestes fotografies de personatges anònims.

Els dibuixos estan realitzats amb tècnica de collage, estan representant a personatges que ens conten les seues vides en diferents facetes.

Aquestes 12 obres es van mostrar en l’estand d’ARCO del diari El Mundo l’any 2005.

Tant les fotografies com els dibuixos donen compte de la notícia, del dia a dia que sorgeix en els diaris o en la televisió. És la vida mateixa, són notícies vigents en l’actualitat.

La imatge que he triat de les 6 fotografies que compon el projecte porta per títol: Has fet de mi el que volies, 2005.

La fotografia representa a dues dones anònimes fotografiades contra la paret. Una paret, amb grafits d’imatge (probablement d’un perfil de dona).

El fet de portar la fotografia al negatiu, no és una qüestió de tragèdia, és el joc de les llums i les ombres que tant el dibuix i en aquest cas la fotografia, ens relata un moment o situació de densitat.

La foscor del fons de la fotografia fa ressaltar els vestits de les dones. I el cabell no existeix, és blanc, estan pelades, afaitades (probablement).

Una vegada em van preguntar què volia dir cobrir el rostre d’aquestes dones amb una estrela?

En principi, no és cobrir-les, és anul·lar aquestes dones per diverses raons, en primer lloc, per ser dona i, en segon, per ser de raça jueva. Cadascuna d’elles té cobert el rostre amb una estrela de drap: l’estrela de David.

La resta ho deixe al seu criteri.

Carmen Calvo