Presentació del llibre “Mamá” de Nacho Caravia

AltresIVAM Centre Julio González

El treball “Mamá” de Nacho Caravia va guanyar la 20ª Beca FotoPres de La Caixa i ha sigut exposat en Caixaforum Madrid i Barcelona.

Sinopsi: Quan es va anar de la seua casa a Astúries per a viure a Barcelona, Nacho Caravia va començar a fotografiar a la seua mare. Retratar-la cada vegada que anava a veure-la i mirar amb ella les fotografies que li feia permet establir entre ells un diàleg que deixa arrere les jerarquies familiars. Per a Caravia ha sigut una manera d’entendre millor a la seua mare i de manifestar-li l’amor que li té. «Entenc que, sobre tot, hi ha un treball emocional, un diàleg entre iguals que permet superar els errors que hem pogut cometre». Ha retratat els seus alts i baixos anímics i com afecten a la vida quotidiana, els objectes que l’envolten i la relació especial que estableix amb ells. La fotografia permet acostar-se a la solitud d’una persona, expressar sentiments de tristesa i preocupació, i crear un vincle que ajuda a viure.

Biografia: Ignacio Caravia Nogueras (Oviedo, 1980), s’aproxima a la fotografia a Oviedo a través dels seus estudis d’Imatge en FP II des d’on pansa a Barcelona per a seguir aprenent en l’escola Grisart on fa el curs d’Il·luminació i Fotografia Publicitària. Allí comença a treballar primer com a assistent de diversos fotògrafs comercials i després com a fotògraf freelance. Continua ampliant la seua formació en diversos tallers i cursos de fotografia, especialment important resulta l’impartit per Anders Petersen a Barcelona en la tardor 2007. Durant aquests tallers té com a professor a altres fotògrafs de renom com Jim Goldberg, Humberto Rivas o Michael Ackerman. En 2009 rep la beca Clic’09 Fotoperiodisme Jove per a realitzar un projecte sobre el area de la Zona Franca a Barcelona que culmina amb una projecció que té lloc dins de l’edició 2010 del festival Off en Perpignan. Decideix traslladar-se a Madrid l’any 2012 per a estudiar en l’escola Blank Paper on realitza el curs Fotolibro i gràcies a una menció d’honor en la beca de la pròpia escola cursa l’any següent el curs Màster. Al juny 2014 és seleccionat per a participar en Laboratori organitzat per l’editorial Ca l’Isidret Edicions. Al desembre 2014 rep la beca “Fotopres” per a desenvolupar el seu projecte “Mamá”. Com a autor cerca amb un sentit íntim de la fotografia investigar en les relacions personals.