Presentació del llibre “Crónicas de fuego y nieve” de Vicente Aupí

AltresIVAM Centre Julio González

Presentació del llibre “Crónicas de fuego y nieve. La Guerra Civil Española y los corresponsales internacionales en la Batalla de Teruel” de Vicente Aupí.

Participen l’autor Vicente Aupí, i els escriptors Ramón Buckley i Carlos García Santa Cecilia que han contribuït a l’obra amb el pròleg i la introducció.

El periodisme mundial va viure la seua edat daurada en la Guerra Civil Espanyola, en la qual els corresponsals internacionals van escriure una de les seues millors pàgines en la batalla de Terol. Els diaris més importants com The New York Times, The Times, The Daily Telegraph i Ce soir, van destinar a Terol als seus millors reporters: Herbert Matthews, Henry Buckley, Ernest Hemingway, Sefton Delmer, IlyaEhrenburg, Mathieu Corman, Robert Capa, Kim Philby i els malmesos Richard Sheepshanks, Edward Neil i Bradish Johnson, que van morir en Caudé en un succés que va commocionar al món en l’apocalíptica nit de cap d’any de 1937.

En Crónicas de fuego y nieve Vicente Aupí rendeix tribut a aquella constel·lació de periodistes i aprofundeix en el laberint diplomàtic i militar en el qual “la Guerra Civil Espanyola va teixir el vestit amb el qual es va vestir Europa durant la Segona Guerra Mundial”, a la qual es van veure arrossegades les democràcies occidentals en aconseguir que Espanya fóra el camp de maniobres de Hitler i Mussolini, l’ajuda dels quals a Franco va ser decisiva en el front de Terol. A més de les grans cròniques de premsa, el lector trobarà en este llibre documents confidencials del Tercer Reich que acrediten la transcendència de la Batalla de Terol en la Guerra Civil, ja que Hitler confiava a la tardor de 1937 en una ràpida victòria franquista.

Editorial Dobleuve Comunicación.