Posar el cos

Programa de dansa, performance i moviment

EscèniquesIVAM Centre Julio González

Amb el títol Posar el cos, l’IVAM planteja tres sessions entre els mesos d’octubre i desembre on els espais de l’Institut són habitats, intervinguts i transformats per les accions de ballarins, ballarines i performers. Posar el cosés convertir la presència física dels cossos en compromís; i així mateix, implica plantejar qüestions obertes sobre el lloc que ocupa dins de l’art contemporani la dansa performática, però també aquella registrada i convertida en peça audiovisual, en un museu com l’IVAM.

Divendres 27 octubre

Aquesta segona edició del cicle Radicantes pretén consolidar un espai d’investigació, experimentació i reflexió entorn del cos; en el qual l’acció i el moviment adquireixen tot el protagonisme. Un dispositiu dissenyat per a compartir l’acte creatiu en viu, conformat per diferents pràctiques amb caràcter processual que derivaren en una diàleg obert amb el públic.
Un projecte de Rocío Pérez, Tatiana Clavel, Cristina Núñez i Mireia Ferrer.

18:00h. Imago conferències performativas amb Sofía Asencio, Olga Clavel, Oihana Atube i Tatiana Clavel. Hall de l’IVAM
19:00h. Dinamització de les conferències a càrrec de Marina Pastor i Raúl León. IVAMlab

Vídeo de la primera sessió: https://vimeo.com/237402892

Divendres 17 novembre

19:00 h. Projecció de curtmetratges de Yvonne Rainer

Five Easy Pieces, Compilación de sus primeros cortometrajes, 1966-1969, b/n, sense so. Durada: 48 min.

Saló d’Actes

20:00 h. Conferència Performativa “Sudando el discurso” d’Aimar Pérez Galí

Durada aproximada: 50 min.

A diferència de la crítica tradicional en la qual el subjecte desenvolupa la seua pràctica sobre un objecte d’estudi, en aquest treball la simultaneïtat del discurs físic i intel·lectual coincideix en la mateixa persona: el ballarí.
La crítica és encossada i, per tant, suada. Amb aquesta proposta s’intenta posar èmfasi en l’alteritat d’aquest llenguatge cinestèsic alhora que es desplega una anàlisi crítica sobre com s’ha construït històricament la figura del ballarí com a subjecte de subalternitat, un subjecte mut sense capacitat d’agència ni veu política.

Divendres 15 desembre 

19:00 h. Projecció de curtmetratges de Yvonne Rainer

Trío A, 1978, 10’30’’, b/n, sense so.

After Many a Summer Dies the Swan: Hybrid, 2002, 31’, color, so.

Durada total: 42 min.

Saló d’Actes

20:00 h. “Equal Elevations” de Marcos Morau – La Veronal

Durada aproximada: 35 min.

Marcos Morau planteja un diàleg entre el moviment generat pel seu col·lectiu La Veronal amb les escultures que Richard Serra va concebre, no com a referència a la memòria històrica, sinó com una experimentació espacial i una analogia temporal de dos fets històrics: els bombardeigs de Guernica (1937) i l’atac de Bengasi (1986). El diàleg que ací es trena és la juxtaposició espacial entre la dansa i l’escultura, entre el pes i el
moviment. Acompanyat per la música de Steve Reich, músic col·laborador i amic de Richard Serra, La Veronal posa el seu traç i el seu desenvolupament morfològic del moviment al servei de la construcció d’un laberint de complexitat significativa, un diàleg entre la gravetat del cos i la seua capacitat de profusió i dispersió laberíntica, una trobada entre dues matèries que, sent profundament oposades, es troben en la seua habitabilitat i el seu moviment interior i perceptiu.