Posar el Cos

Actuació Inventions de Mal Pelo

EscèniquesIVAM Centre Julio González

Amb el títol Posar el cos, l’IVAM planteja un projecte on els espais de l’Institut són habitats, intervinguts i transformats per les accions de ballarins, ballarines i performers.

MAL PELO. INVENTIONS

INVENTIONS és una proposta de MAL PELO emmarcada dins del BACH PROJECT, que té com a eix l’estudi de la música de J. S. Bach i l’escriptura coreogràfica.

INVENTIONS proposa una investigació en llocs que, per la seua sonoritat o arquitectura, permeten el diàleg entre l’espai, la música i el moviment, amb una aproximació escènica creada per a cada lloc específic.

En l’IVAM, dins del programa Posar el Cos, Mal PELO col·labora amb Quiteria Muñoz, soprano valenciana, qui proposa la selecció musical i la formació de músics convidats.

María Muñoz i Pep Ramis, directors de Mal Pèl, al costat de Federica Porello, Zoltàn Vakulya, Paula Ramis, entre altres, conformen el nucli dels intèrprets ballarins.

iNVENTIONS tindrà noves adaptacions en el 2020 en el Festival Grec de Barcelona, en el Festival Internacional de música de Torroella de Montgrí i en el Festival Temporada Alta a Girona.

BACH PROJECT es va iniciar amb el solo de María Muñoz Bach sobre el Clau ben temperat. Després de presentar l’espectacle per tot el món, Mal Pelo  està desenvolupant un projecte que abasta diversos anys d’estudi i laboratoris amb dues noves produccions escèniques i una versió adaptada per a espais especials, no teatrales. On Goldberg Variations/Variations és la segona creació escènica d’aquesta trilogia. Estrenada al març 2019 en el Teatre Nacional de Catalunya.

La tercera creació escènica serà presentada en la primavera del 2021 en el Mercat de les Flors, Barcelona.

MAL PELO

Amb direcció artística de María Muñoz i Pep Ramis, Mal Pelo és un nucli creatiu caracteritzat per una autoria compartida i una trajectòria basada en la investigació sobre el moviment i el seu diàleg amb altres disciplines. Des de 1989, han desenvolupat el seu propi llenguatge artístic a través del moviment, la paraula, el vídeo, l’espai sonor i una especial visió sobre l’espai escènic.

Durant trenta anys de creació Mal Pelo ha mantingut l’interés de col·laborar amb escriptors com John Berger i Erri de Lucca, i creadors com Baró d’Evel, Andrés Corchero, Steve Noble, Lisa Nelson, Niño de Elche, John Edwards, Alia Sellami, François Delarozière, Eduard Fernández, Leonor Leal, Marta Izquierdo, Faustin Linyekula, Cesc Gelabert, Carlota Subirós, Àngels Margarit, Lilo Baur, Cristina Cervià, Núria Font, Joel Bardolet, Nuno Rebel·le, Agustí Fernández entre altres.

Des de 1989 Mal Pelo ha presentat, entre altres, els espectacles Quarere (1989), Sur, Perros del Sur (1992), Dol (1994), la calle del imaginero (1996), Orache (1998), El alma del bicho (1999), L’animal a l’esquena (2001), Atrás los ojos (2002), An el silenci (2003), BACH (2004), ATLAS (2005), Testimoni de llops (2006), He visto caballos (2008), Todos los nombres (2010), Caín & Caín (2011), La esperanza de vida de una liebre (2013), El Quinto Invierno (2015), 7 Lunas (2015), The Mountain, the Truth and the Paradise (2017) i On Goldberg Variations / Variations (2019).

En 2001 Pep Ramis i María Muñoz impulsen L’animal a l’esquena, un centre de creació i intercanvi multidisciplinari en una masia de 19 hectàrees situada a Celrà (Girona). Un refugi que fomenta l’experimentació i l’intercanvi d’idees i experiències entre directors d’escena, músics, videoartistes, teòrics i ballarins que participen en residències, tallers i laboratoris.

Mal Pelo ha rebut, entre altres, el Premi Nacional de Dansa 2002 atorgat per la Generalitat de Catalunya per l’espectacle L’animal a l’esquena i per la iniciativa del centre de creació de Celrà amb el mateix nom.

També ha rebut el Premi Nacional de Dansa 2009/ Modalitat de creació atorgat pel INAEM-Ministerio de Cultura en reconeixement a la trajectòria de la companyia en l’àmbit de la creació coreogràfica i en l’obertura de nous camins en la dansa contemporània. Esment especial a l’espectacle Bach i al centre de creació L’animal a L’*esquena. Mal Pelo és companyia resident des de l’any 2000 en L’animal a l’*esquena.

Premi Ciutat de Barcelona 2017 de dansa a la companyia Mal Pelo, María Muñoz – Pep Ramis, per la generosa i delicada transmissió de la peça Bach creada per María Muñoz, i la brillant i excepcional interpretació de Federica Porello que aporta una nova llum a la gran riquesa de la coreografia.

Premi de la Crítica, Barcelona 2018, a l’espectacle Bach de María Muñoz i Premi de la Crítica a Federica Porrello com a millor intèrpret femenina en dansa per la seua interpretació de Bach.