La ciutat, col·lecció de trofeus, exposició pública permanent del botí acumulat pels successius vencedors al llarg de la història, dipòsit de documents de legitimació, és també un magatzem de casos arxivats, per força tancats, no resolts, negats: un arxiu de l’omissió, les pàgines descartades de la memòria dels ignorats, els versos suprimits de les cançons dels oblidats.
Rogelio López Cuenca ha treballat en l’elaboració de contramapes, alteritineraris i senyalitzacions intruses en ciutats com a L’Hospitalet, Mataró, Roma, Lima, São Paulo, Mèxic o Màlaga (malagana), manuals de desviaments i cruïlles, recorreguts extramurs de la història oficial, projectes centrats en l’anàlisi de l’exclusió, de les absències, de l’arquitectura dels buits, les elisions, la submissió i les ocultacions que són objecte aquells elements susceptibles d’implicar dissonàncies, discrepàncies, malentesos a l’hipnòtic edifici de la identitat ideal.
Pot un mapa de cap manera representar el canviant polimorfisme del descartat, el discontinu de les àrees cegues en la ciutat-espectacle? Com fer visibles les fronteres socials que s’inscriuen sobre la pròpia pell; subratllar els discursos subterranis, subalterns; senyalitzar els temples ambulants on oficia en precari el viure els seus ritus de resistència al fulgor de les imatges de les mercaderies globals que ens miren com a membres amputats del nostre propi cos?
Dirigit a:
Estudiants de Belles arts, Arquitectura, Disseny, Magisteri, Pedagogia i a totes aquelles persones interessades en la creació artística contemporània en relació amb la relectura crítica de la memòria i les identitats.
Programa detallat del curs:
no/w/here: valència es proposa l’anàlisi de les diferents metodologies aplicades en diversos projectes d’intervenció artística en l’esfera publica com a marc per a la proposta d’un treball que tinga com a referència específica l’entorn immediat de la ciutat: a l’altre costat dels seus calendaris i efemèrides, dels seus herois i dels seus monuments, dibuixar un mapa de l’alteritat, d’altres geografies, d’altres històries.
1ª Part: 20, 22, 23 i 24 d’abril
A fi de propiciar un procés de reflexió col·lectiva sobre la ciutat i les maneres en què té lloc la seua representació, com es constitueix la seua iconografia, el taller es dedicarà a l’anàlisi de diferents experiències crítiques desenvolupades en diferents ciutats al llarg de les dues últimes dècades i al plantejament d’un projecte determinat pel context local, pel precís lloc i moment en què ens trobem: la ciutat de València en 2015.
2ª Part: Per determinar
A partir del taller es conformarà un grup de treball que desenvoluparà les tasques de recerca dels aspectes exclosos o marginats de la imatgeria oficial de la ciutat i abordarà la producció col·lectiva d’una cartografia crítica de València.
3ª Part: Per determinar
El resultat del taller s’integrarà en l’exposició de l’IVAM
En acabar el curs l’alumne podrà
1. Analitzar el context soci-polític de la ciutat de València.
2. Prendre consciència de la complexitat de la construcció de relats i realitats que implica la creació i manipulació d’imatges en el moment present.
3. Assajar teòrica i visualment al voltant de conceptes com a cartografia, realitat social i imaginari oficial.
4. Plantejar la pràctica i la teoria com a formes interrelacionades.
5. Entendre algunes de les eines que empren les arts visuals contemporànies.
Professorat
Rogelio López Cuenca (Màlaga, 1959) centra la seua pràctica artística entorn de l’anàlisi dels mass media, la construcció de les identitats i la crítica cultural, treball que desenvolupa mitjançant publicacions, cursos, tallers, exposicions, intervencions en espais públics urbans, en la TV o en internet (www.malagana.com), recorrent a procediments propis tant de les arts visuals com de la literatura o les ciències socials. Els seus treballs més recents aborden la manipulació de la història i la memòria col·lectiva – Lima iNN Memoriam (2002), Malaga 1937 (2007), Mappa di Roma (2007), Mapa de Mexico (2010), Saharawhy (2012), Valparaíso White Noise (2013).
Directors del curs:
Álvaro de los Ángeles i Ricardo Forriols
Dates: Dilluns 20, dimecres 22, dijous 23 i divendres 24 d’abril de 2015
Horari: de 10:00 a 14:00 h.
Lloc: Facultat de Belles Arts de Sant Carles-UPV
Aula: A-2-7
Durada: 20 hores
Nombre de places: 20
Import de matrícula:
0 € (gratuït) per a alumnat UPV, Amics i Amigues de l’IVAM i socis AVVAC
50 € alumnat extern
Certificats:
En finalitzar el curs el CFP atorgarà un certificat acreditatiu de l’Assistència (havent superat un mínim del 80% de les hores del curs).
Informació:
Vicedeganat de Cultura
Facultat de Belles Arts de Sant Carles (Edifici 3N)
Universitat Politècnica de València
Camí de Vera, s/n. 46022 VALÈNCIA
Tel. 96 387 72 21
www.upv.es/entidades/bbaa
Matrícula:
Centre de Formació Permanent
Universitat Politècnica de València
Camí de Vera, s/n. 46022 VALÈNCIA
Tel. 963877 751
Fax. 963 877 759
www.cfp.upv.es