Imaginar noves Europes: pràctiques artístiques en una societat en transformació

PoliglotiaIVAM Centre Julio González

Imaginar noves Europes dona compte de la manera en què artistes, ciutadania i institucions col·laboren en la construcció de formes de vida en comú en un període sacsejat per la precarietat i la incertesa, però en el qual emergeixen sabers, poètiques i maneres de fer d’una enorme potència.

Aquesta iniciativa s’ofereix com un espai de visibilitat pública en el qual es posen en diàleg experiències de diferents territoris de l’Estat espanyol caracteritzades per usar la capacitat transformadora de la cultura i de l’art per a assajar imaginaris socials que responguen a la complexitat dels reptes contemporanis des de l’apoderament, l’empatia i el respecte a les diferències. Aquests processos es defineixen per la seua naturalesa situada, vinculada a cadascun dels contextos i territoris en què sorgeixen, però posseeixen també la virtualitat de ressonar en diferents escales i en diferents llocs.

A Imaginar noves Europes conflueixen huit programes emmarcats en set institucions culturals de l’Estat espanyol: Lo vivo · lo pueblo · lo jondo: Geopsiquias del Albaicín (La Marassa, Granada); Fàbrica de cultura popular del Albayzín (La Marassa, Granada); De/tra(n)s (TEA, Santa Cruz de Tenerife); Jardí ambulant (MACBA, Barcelona); Poliglotía (IVAM, València); Laboratori d’art i pensament. Zona de contacte: Reparar les crisis (És Baluard Museu, Palma); Museu Situat (Museu Reina Sofia, Madrid) i AMAonline (Artium, Vitòria-Gasteiz).

Per la naturalesa col·lectiva i participativa de tots ells, a Imaginar noves Europes es presta oïda a multitud de veus de llengües i accents diferents, traduint la força d’una societat plural i en profunda transformació, però que comparteix l’ús de les eines comunes de la cultura i de l’art.

Imaginar noves Europes ens acosta al quin, al com i al qui de cadascun d’aquests programes mitjançant l’ús de la paraula i la imatge. Conscients de la dificultat de representar processos col·lectius, incloem una breu càpsula d’àudio que permet conéixer cadascun d’ells a partir de la veu dels seus protagonistes. S’afigen referències i enllaços que donen accés a altres materials i informació específica.

Imaginar noves Europes és un projecte col·lectiu comissariat per Jesús Carrillo i impulsat per l’Oficina de Coordinació per a la Presidència espanyola de la Unió Europea.

Relacionats

Poliglotia 21/22

01 nov. 2021 – 17 jun. 2022
AltresPoliglotiaIVAM Centre Julio González

POLIGLOTIA. Inventari. 22

01 mar. 2022 – 14 jun. 2022
AltresPoliglotiaIVAM Centre Julio González

POLIGLOTIA. Escola de sabers diversos. 23

07 feb. 2023 – 27 jun. 2023
PoliglotiaTallersIVAM Centre Julio González