Entre Museu Nacional i Plurinacionalitat. El treball de la descolonització. Elvira Espejo Ayca i Max Jorge Hinderer Cruz

Programa Articulacions

ArticulacionsConversesIVAM Centre Julio González

Elvira Espejo Ayca, Directora del Museu Nacional d’Etnografia i Folklore (MUSEF) de Bolívia, conversarà amb Max Jorge Hinderer Cruz, Director Acadèmic del Programa d’Estudis Independents (PEI) del MACBA, sobre propostes de “descolonitzar el museu”. Per això abordaran el treball de la descolonització des de l’experiència de l’Estat Plurinacional de Bolívia, analitzant la institució museu des de les epistemologies andines, aimara i quítxua, des de la gestió de coneixement i col·leccions, i des de les implicacions polítiques que carreguen les institucions culturals en relació al passat colonial i a la seua història recent.

Elvira Espejo Ayca

Artista plàstica, teixidora i narradora de la tradició oral del lloc d’origen (Ayllu Qaqachaka, província Avaroa, Oruro). Parlant d’aimara i quítxua, és directora del Museu Nacional d’Etnografia i Folklore a La Paz, Bolívia. Autora de les publicacions Sawutuq parla (2006) i el llibre de poemes Phaqar kirki t’ikha takiy takiy – Canto a las flores (2006), pel qual va rebre el premi a la poetessa internacional al quart festival mundial de la poesia veneçolana (2007), i Kaypi Jaqhaypi – Por aquí, por allá (2018). Coautora de Fils solts: Els Andes des del tèxtil (2007), Ciencia de las mujeres (2010), Ciencia de tejer en los Andes: Estructuras y técnicas de faz de urdimbre (2012), El textil tridimensional: El tejido como objeto y como sujeto (2013) i Tejiendo la vida. La colección textil del Museo Nacional de Etnografía y Folklore, según la cadena de producción (2013). En col·laboració amb el músic bolivià Álvaro Montenegro, va produir els DVD de música contemporània Thakhi – La senda Canciones a los animales (2007) i Utachk kirki – Canto a las casas (2011). Va guanyar el primer premi Eduardo Avaroa en Arts, especialitat Tèxtils Originaris, La Paz, Bolívia (2013), i el primer premi Foment a la Creació Nativa en Literatura, especialitat Poesia, en el marc del V Festival d’Art Sud Andino Arica Barroca Xile ( 2018).

Max Jorge Hinderer Cruz

Max Jorge Hinderer Cruz és escriptor, comissari i filòsof bolivià-alemany i és Director Acadèmic del Programa d’Estudis Independents (PEI) del MACBA Barcelona. Va ser Director del Museu Nacional d’Art a La Paz, Bolívia, i Director Artístic de l’Akademie der Künste der Welt a Colònia, Alemanya. Va ser comissari del projecte d’exposició “Principi Potosí” (MNCARS Madrid, HKW Berlin i MNA/MUSEF La Paz, 2010-2011), entre d’altres. Els seus textos i la seua crítica cultural s’han publicat en espanyol, alemany, anglés, portugués i francés en diversos formats en catàlegs, revistes i diaris internacionals d’Europa, Àfrica, Estats Units i Amèrica Llatina. Hinderer Cruz publica regularment assajos al diari bolivià La Razón. És autor del llibre “La deuda con la belleza. Textos 2019-2021” (PCP-Programa Cultura Política, La Pau, Bolívia, 2022).

Videos