Presentació de Mª Jesús Folch, comissària de l’exposició Imaginaris mecànics i tècnics en la col·lecció de l’IVAM

ConversesIVAM Centre Julio González

Presentació de Mª Jesús Folch, conservadora de l’IVAM i comissària de l’exposició Imaginaris mecànics i tècnics en la col·lecció de l’IVAM.

L’IVAM presenta amb Imaginaris Mecànics i Tècnics en la Col·lecció de l’IVAM, una nova lectura de la col·lecció en la qual, a través de les 300 obres, il·lustra l’interés de les pràctiques artístiques per a imaginar la concepció mecànica de l’univers i, a través dels grans invents, els mitjans de transport o els objectes de comunicació, així com dels nous procediments industrials, científics i tècnics i la incorporació de nous materials, posa de manifest la simbiosi perfecta entre ciència, tècnica, disseny i art.

Amb la finalitat de presentar la mostra i coincidint amb la seua obertura al públic, Mª. Jesús Folch, comissària d’aquesta, realitza un recorregut per les 10 sales en les què s’estructura, i a través de les imatges de les obres que la integren. Podrem apreciar pràctiques d’artistes interessats en dissenyar i construir mecanismes o en crear imaginaris que reflectiren l’esperit de la cultura industrial i científica que els envoltava, com Alexander Calder, Marcel Duchamp, Lászó Peri, Man Ray, Moholy–Nagy, Boris Ignatovich, Germaine Krull o Gustav Klucis.

També ens acostarà a les obres de tecnòlegs visionaris com Gilberto Zorio o d’aquells artistes que, com Maribel Doménech o Gary Hill, reflexionen sobre l’esperit, el temps, el cos i la memòria, utilitzant materials i tècniques extretes de la manufactura industrial. I ens mostrarà les obres d’altres creadors que, com Yturralde, Alfaro, Sempere, José Luis Alexanco, Elena Asins o Soledad Sevilla defensen el diàleg entre la ciència i l’art, o narradors conceptuals que, com Thomas Ruff, investiguen sobre la percepció de les imatges a través del mitjà fotogràfic, utilitzant la iconografia mecànica com a tema bàsic.

Amb motiu de l’exposició Imaginaris mecànics i tècnics en la col·lecció de l’IVAM, l’IVAM ha organitzat una extensa programació d’activitats que inclou concerts, conferències, taules redones i un taller d’artista, entorn de la temàtica de la mostra, que s’inaugura amb aquesta conversa.

Relacionats

Imaginaris mecànics i tècnics en la col·lecció de l’IVAM

11 mar. 2021 – 30 gen. 2022
Col·leccióIVAM Centre Julio González

Concert de piano Carmen Barradas (1888-1963) al voltant dels imaginaris mecànics sonors a càrrec de Patricia Pérez

12 i 26 mar. 2021
MúsicaIVAM Centre Julio González