Congrés Norma i dissidència

Repensar la ciutadania des del cos

AltresSeminarisIVAM Centre Julio González

Durant el període colonial, tant en les metròpolis com en les colònies Europa va establir un sistema legal basat en la distinció radical d’uns subjectes i uns altres que repercutia en els seus drets en l’espai públic, però també en els privats i en els marcs afectius i familiars. Encara que a la França de finals del segle XVIII se celebrava la Declaració Universal dels Drets de l’Home i el Ciutadà, la noció de ciutadania tenia poc d’universal: categories com la raça, el gènere o l’orientació sexual es convertien en jerarquies que articulaven l’ordre social després de segles de construcció cultural de la diferència.

Aquesta exclusió sistèmica es va inscriure directament sobre el cos. El cos com a construcció política, social i cultural va ser el lloc en el qual es van materialitzar l’explotació i la violència contra els qui en el marc del capitalisme i el colonialisme sustentaven l’avanç econòmic i de poder europeus. Per a això es “va inventar” un cos “normal” que és abans de res amo de l’espai públic. Un espai civil; un espai domesticat, autodenominat civilitzat. El normatiu, principalment blanc, masculí i heterosexual, establia els límits a l’accés a aquests drets.

Aquest congrés planteja discutir, des de diferents perspectives com la pràctica artística i curatorial i altres disciplines com els estudis culturals, teoria política o filosofia, diferents definicions i experiències entorn de la ciutadania a Europa i el Mediterrani. D’una banda, com a concepte homogeneïtzador i normalitzador, es tracta de pensar en les justificacions i conseqüències de les diferents experiències no normatives al llarg de la història i el present. Per un altra, la ciutadania està actualment sent repensada i qüestionada des de dissidències que plantegen altres maneres d’entendre-la. Identitats i solidaritats en alguns casos transnacionals que qüestionen l’estat com a origen del sentiment de pertinença o el que James Holston va dir “ciutadanies insurgents”, que responen a les expectatives d’una comunitat sense la intervenció de l’estat i que s’organitzen i subjetivitzen per a habitar l’espai públic.

La present edició del Congrés està dirigida per Inés Plasencia, investigadora, gestora cultural independent i docent en Duke University de Madrid i Professora Associada de la Universidad Autónoma de Madrid, UAM.

El comité científic que ha seleccionat les comunicacions està integrat per: Esther (Mayoko) Ortega, Lucas Platero, Víctor Mora, Julia Ramón i Inés Plasencia.

 

CONFERENCIANTS CONVIDATS

Daniel Baker és artista, comissari i investigador. Gitano nascut en Kent, té un doctorat sobre estètica rroma pel Royal College of Art de Londres. És comissari de FUTUROMA en la 58a Biennal Internacional d’Art de Venècia (2019).

Rubén H. Bermúdez és fotògraf i docent. És autor del llibre Y tu, por qué eres negro?, així com co-fundador del grup de treball ‘Conciencia-Afro’. Escriu en la Revista ClavoArdiendo Magazine.

Alessandra di Maio és especialista en literatura anglòfona, especialment africana i de la diàspora. També és professora en la Universitat de Palerm. Els seus interessos reuneixen els estudis postcolonials, culturals, transnacionals, migratoris i de gènere des d’una perspectiva interdisciplinària. Ha co-organitzat el congrés Resignifications: The Black Mediterranean, vinculat al projecte Black Portaiture(s) de la Nova York University.

Nancy Garín és investigadora en art vinculada al pensament crític, noves pedagogies, arxiu, memòria històrica i pensament decolonial. Ha sigut part del grup Etcétera i La Internacional Errorista (l’Argentina) així com del grup Península (Madrid). És part de Equipo re, que venen desenvolupant des del 2012 el projecte Anarchivo sida i del projecte d’investigació i formació “Espectros de lo Urbano”.

Melanie Keen és directora i curadora cap de Iniva (Institute of International Visual Arts), una organització d’arts visuals radical i en evolució. Amb la Biblioteca Stuart Hall com a centre crític i creatiu del seu treball, Iniva col·labora amb una sèrie de productors culturals per a desafiar les nocions convencionals de diversitat i diferència. En una carrera de més de vint anys, Melanie també ha sigut curadora independent i consultora d’art. Després de quasi quatre anys en Iniva, després d’haver renovat la seua missió i visió, Melanie es convertirà en directora de Wellcome Collection, Londres, a la tardor.

Violeta Assiego, és advocada, activista i investigadora social. Col·labora en diferents projectes d’anàlisis, incidència, formació i comunicació de temes relacionats amb gènere, diversitat sexual, discriminació i violències des d’un enfocament de drets humans. Col·labora periòdicament com a columnista en eldiario.es i ha publicat diferents guies i estudis. La seua mirada es nodreix de la resiliència, dignitat i experiència de vida de les persones que són víctimes de la discriminació i la violència.

Jean Beaman és Professora Assistent de Sociologia en la Universitat de Califòrnia, Santa Bàrbara. Anteriorment va ser professora en la Universitat de Purdue i ha sigut professora visitant en la Universitat de Duke i en l’Institut Universitari Europeu (Florència, Itàlia). La seua investigació és de naturalesa etnogràfica i se centra en la raça/ètnia, el racisme, la migració internacional i la violència patrocinada per l’Estat tant a França com als Estats Units.

PROGRAMA

(Programa complet adjunt)

Divendres 25 d’Octubre

9.30h. Acreditacions
10.00h. Benvinguda i obertura del Congrés
10.30h. Conferència: Violeta Assiego
11.45h. Pausa café
12.15h. Comunicacions
14.00h. Pausa
16.00h. Comunicacions
17.30h. Pausa
18.00h. Conferència: Alessandra Di Maio

Dissabte 26 d’Octubre

10.30h. Inici de la jornada a càrrec d’Inés Plasencia
11.00h. Conferència: Melanie Keen
12.00h. Pausa café
12.30h. Taula redona.
Participants: Daniel Baker, Rubén H. Bermúdez i Nancy Garín
14.00h. Pausa
16.00h. Comunicacions
17.30h. Pausa
18.00h. Conferència: Jean Beaman
19.00h. Conclusions i tancament del Congrés

 

INSCRIPCIONS

Les inscripcions hauran de formalitzar-se a través de web de l’IVAM: http://entradas.ivam.es/principal.aspx

Assistents al Congrés: 30 €

Estudiants (prèvia acreditació): 15 €

Amics de l’IVAM: gratuït

Comunicacions acceptades: gratuït

 

CERTIFICATS

L’IVAM expedirà certificats per a les comunicacions acceptades i als participants del Congrés que acrediten, mitjançant la signatura en les fulles de control, l’assistència al 80% de la sessions del congrés.