Al-Madhafah: The Hospitality Room (habitació d’acolliment). Sandi Hilal
Conferència en el marc del programa d'estudis Articulacions #IVAM35
Situada en la intersecció de les esferes domèstica i pública, Al-Madhafah, en àrab, pot traduir-se com una habitació d’acolliment. Este espai encarna el potencial per a afirmar els drets dels qui residixen temporalment en un nou lloc, no sols per a albergar-los, sinó també per a evitar ser vistos perpètuament com a hostes de pas. Defén el dret a llaurar-se una vida en un nou destí sense la pressió de deixar arrere els llaços amb la terra natal. En fer-ho, mobilitza la noció de temporalitat permanent com a concepte arquitectònic i polític, desafiant les dualitats tradicionals d’inclusió i exclusió, públic i privat, hoste i amfitrió.
El projecte Al-Madhafah es realitza a través d’una xarxa de sales d’acolliment activades en diversos països, com Suècia, Palestina, Països Baixos, Polònia, França i Anglaterra, entre altres. Cada instal·lació, basada en espais específics i experiències de bon acolliment, crea un entorn en el qual es reimaginen contínuament els límits de l’hospitalitat i la pertinença.
Sandi Hilal és arquitecta, artista i educadora. Va cofundar DAAR (Decolonizing Architecture Art Residency) juntament amb Alessandro Petti en *Beit Sahour, Palestina. El seu treball, situat en la intersecció de l’arquitectura, l’art, la pedagogia i la política, desafia les narratives col·lectives dominants i tracta de redefinir conceptes per a donar forma a espais actius, col·lectius i comuns. Al llarg de les dos últimes dècades, han desenvolupat una sèrie de projectes d’investigació ambiciosos en la teoria i compromesos en la pràctica amb la lluita per la justícia i la igualtat. En 2023, el seu compromís amb estos temes va ser reconegut amb el Lleó d’Or de la Biennal de Venècia, la qual cosa va suposar un important reconeixement a la seua labor en la pràctica i la teoria arquitectòniques, en particular als seus esforços per la descolonització en Palestina i Europa.