Juan Asensio

Geometria sense límits

ExposicióIVAM Centre Julio González

L’exposició Juan Asensio. Geometria sense límits que acull l’IVAM reunix 25 escultures que l’artista ha realitzat expressament per a esta mostra. Cinc d’estes escultures estan realitzades en acer inoxidable. Esta és la primera vegada que l’artista utilitza este material, i això suposa l’inici d’un nou registre i orientació en la seua carrera artística. L’exposició ha sigut patrocinada per CYES, i la Galería Elvira González de Madrid ha col·laborat estretament amb l’IVAM per a la realització d’esta mostra.

La idea de puresa en l’obra d’Asensio rebutja tot allò anecdòtic i allò superflu dels plantejaments estètics, i no sols es troba en les seues formes geomètriques, sinó també en els materials que utilitza, proveïts sempre d’uniformitat cromàtica. Asensio evita l’angle recte, l’encreuament de perpendiculars, per a centrar-se en l’estudi de la línia corba, coses que s’alcen com a paradoxes la singularitat de les quals es troba en la síntesi de les seues idees artístiques, a les quals buida de contingut, en un intent de fugir de tot procés de contaminació.

El ‘paisatge interior’ de Juan Asensio evoca un paratge idealitzat, un espai íntim que ens porta a la meditació. L’escultor, autor d’un elegant i subtil alfabet, aposta per una geometria lligada a la natura creant espais íntims i privats en què regna la pau i la tranquil·litat. Les seues abstraccions ens connecten amb l’essència continguda en les seues metàfores, en el seu món personal ple de símbols, símbols que condicionen el despertar dels nostres sentits i l’enriquiment de la nostra existència. Les seues intervencions, tal com es reflectix en esta mostra, postulen conceptes com la puresa, el pas del temps, l’estabilitat i la immobilitat continguda que estan en la base existencialista de la nostra filosofia.