Premios Mies van der Rohe de Arquitectura

ExposicióIVAM Centre Julio González

L’exposició permet contemplar conjuntament, per primera vegada, alguns dels millors exponents de l’arquitectura contemporània d’Amèrica Llatina i Europa, a través de 57 projectes entre els quals s’inclouen les obres guanyadores de l’I premi Mies van der Rohe d’Arquitectura Llatinoamericana i el VI Premi Mies van der Rohe d’Arquitectura Europea, al costat de les obres que han sigut seleccionades com a finalistes pels jurats d’aquests prestigiosos premis. En la mostra, junt les 57 memòries de les obres presentades, s’exposaran fotografies, dibuixos i una selecció de maquetes.

Amb motiu de l’exposició, es presentaran els catàlegs del VI premi Mies van der Rohe d’Arquitectura Europea i del 1r Premi Mies van der Rohe d’Arquitectura Llatinoamericana, tots dos llibres han sigut editats pel segell Actar i la Fundació Mies van der Rohe.

La Fundació Mies van der Rohe va nàixer el 1983 amb la finalitat de dur a terme la reconstrucció del Pavelló Alemany que Ludwig Mies van der Rohe va projectar per a l’Exposició Universal del 1929 celebrada a Barcelona. El projecte de reconstrucció d’aquest emblemàtic edifici va ser dirigit pels arquitectes Cristian Cirici, Fernando Ramos i Ignasi de Solà-Morales sota els auspicis de l’Ajuntament de Barcelona. La conservació i administració del Pavelló es va confiar després a la Fundació. A més, la Fundació du a terme activitats els objecti us de les quals se centren en el foment i la difusió del debat sobre l’arquitectura i l’ urban i sme contemporani a escala internacional.

Amb aquest propòsit, la Fundació va crear el 1987 -juntament amb la Comissió Europea i el Parlament Europeu el Premi Mies van der Rohe d’Arquitectura Europea. A partir de l’experiència adquirida en aquest certamen, la Fundació va convocar el 1998 el Primer Premi Mies van der Rohe d’Arquitectura Llatinoamericana, les bases del qual segueixen el model del certamen europeu. En tots dos casos, el Premi esta dotat amb 50.000 euros i una escultura de Xavier Corberó, inspirada en els pilars del Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona. Ambdós premis es desenvolupen amb les mateixes pautes organitzatives i persegueixen similars objectius. Un ampli comité d’experts, amb un gran coneixement de la producció arquitectònica en els seus respectius àmbits geogràfics, selecciona les obres candidates i el jurat tria, a partir d’aquestes propostes, els projectes finalistes i guanyador. Aquests guardons pretenen reconéixer i premiar obres de caràcter excepcional de l’arquitectura contemporània que destaquen per les seues solucions conceptuals, estètiques, tècniques i constructives. Aixi mateix, difonen informació sobre les obres seleccionades per tal d’atraure l’atenció de professionals, institucions i públic en general, sobre la importància del paper de l’arquitectura en la cultura i forma de vida actuals.

Aquesta exposició permet, per primera vegada, contemplar conjuntament alguns dels millors exponents de l’arquitectura contemporània a Amèrica Llatina i Europa a través de la selecció dels respectius premis Mies van der Rohe.