Activacions de “Carved to Flow” d’Otobong Nkanga

En el marc de l'exposició "Anhel de Llum del Sud" amb Lucía Jaén i Katalay Sun

AltresIVAM Centre Julio González

L’exposició Craving for Southern Light (Anhel de Llum del Sud) d’Otobong Nkanga (Kano, Nigèria, 1974) reuneix una important selecció del seu treball realitzat en les darreres dues dècades i inclou dibuixos, tèxtils, escultures i performances, així com una instal·lació específica per a l’IVAM.

En aquest marc s’hi instal·la Carved to Flow (Tallat per fluir, 2016), una iniciativa on es posa en pràctica l’economia circular a través d’estructures de producció transformadores. Aquest projecte amb base a Atenes, que actualment continua la seua producció, es va posar en marxa durant la Documenta 14 el 2017 i té com a finalitat l’elaboració de sabó. Els seus beneficis econòmics reverteixen a la comunitat, tant a la ciutat d’Atenes com a Nigèria.

Per a la documenta 14, Nkanga va organitzar un taller de fabricació de sabó ubicat a la planta baixa d’un edifici residencial de Kallithea (Atenes). El laboratori estava equipat amb mobles fets a mida i aparells per fabricar sabó i comptava amb una sala de lectura, un mural de dibuixos i una xarxa intrincada de canals d’argila que distribuïen l’oli. En aquell moment, el 2017, es va presentar simultàniament com una obra, com una exposició i com un espai social. Nkanga va explorar el potencial narratiu del sabó com a mitjà capaç d’expressar complexes connexions geogràfiques, històriques i afectives.

La fase posterior d’emmagatzematge i distribució es va centrar en O8 Black Stone, una recepta de sabó elaborat en fred creada per l’artista, que conté set tipus diferents d’olis i mantegues procedents de zones del Mediterrani, Orient Mitjà, Àfrica septentrional i occidental, al que s’hi afegeix carbó vegetal. En els mesos previs a la inauguració de la documenta 14 a Kassel, Nkanga va treballar amb els saboners grecs Vis Olivae per produir 15.000 sabons O8 Black Stone. Es van mostrar formant estructures que feien referència als dipòsits de sabó d’Alep. La part de “distribució” es va concebre com una actuació contínua a l’espai públic que consistiria a presentar el sabó a la gent, parlar de l’obra i mediar en la venda, concebuda com una transacció comercial i, alhora, com una acció performativa i participativa orientada al desenvolupament posterior. Els beneficis de la venda van destinats a una fundació a Nigèria que recolza la investigació de les cultures materials locals i que, gràcies a les seues activitats, mantindrà viva la pròpia obra.

A l’IVAM, Lucía Jaén (Callosa de Segura, Alacant, 1989) i Katalay Sun (Lubumbashi, El Congo, 1991) activaran periòdicament la instal·lació Carved to Flow, i convidaran a dialogar sobre el procés de l’obra, així com sobre les possibles connexions personals entre el projecte —amb les múltiples capes— i les persones que la visiten. A més, es podran adquirir sabons i col·laborar així amb la sostenibilitat de la fundació.

 

Sessió especial Nadal a l’IVAM

Divendres 5 gener de 17 a 19h

Relacionats

Otobong Nkanga. Anhel de llum del sud

13 jul. 2023 – 07 gen. 2024
ExposicióIVAM Centre Julio González

Performance “Constellation to Appease”. Otobong Nkanga

13 jul. 2023
AltresIVAM Centre Julio González

Performance “Solid Maneuvers”. Otobong Nkanga

14 jul. 2023
AltresIVAM Centre Julio González