Otobong Nkanga. Anhel de llum del sud

ExposicióIVAM Centre Julio González

Emprant l’escultura, el dibuix i la performance, però també l’escriptura i els formats pedagògics, Otobong Nkanga (Kano, Nigèria, 1974) analitza la noció de ‘terra’ com una formació geològica i discursiva, sovint prenent com a punt de partida els sistemes i procediments mitjançant els quals s’excaven localment les matèries primeres, processant-les tecnològicament i distribuint-les globalment. Des d’ací, segueix els fils que entrellacen els minerals, la cultura material i la construcció del desig amb la redistribució del poder i el saber.

L’exposició monogràfica de Nkanga inclourà dibuixos, instal·lacions, fotografies, escultures i performances a través de les quals l’artista examina la relació social i topogràfica amb el nostre entorn quotidià. En explorar la noció de terra com un lloc de no pertinença, Nkanga proporciona un significat alternatiu a les idees socials d’identitat. Així mateix, exposa les complexitats inherents dels recursos naturals i els seus valors potencials per a provocar narratives i històries relacionades amb la terra.

Pedres, teles, espècies o plantes són altres materials que Otobong Nkanga empra en les seues instal·lacions, la qual cosa li permet parlar de la terra i de la gent que l’habita. Les obres sempre tenen la intenció de ser, metafòricament, com a símbols del sistema global, involucrant imatges de migració, transformacions, apropiació i pèrdua.

L’artista realitzarà un projecte específic per a la galeria 1 de l’IVAM.

Videos

Relacionats

Presentació i inauguració “Otobong Nkanga. Anhel de llum del sud”

13 jul. 2023
ConversesIVAM Centre Julio González

Performance “Solid Maneuvers”. Otobong Nkanga

14 jul. 2023
AltresIVAM Centre Julio González

Performance “Constellation to Appease”. Otobong Nkanga

13 jul. 2023
AltresIVAM Centre Julio González