Otobong Nkanga. Anhel de llum del sud

ExposicióIVAM Centre Julio González

Emprant l’escultura, el dibuix i la performance, però també l’escriptura i els formats pedagògics, Otobong Nkanga (Kano, Nigèria, 1974) analitza la noció de ‘terra’ com una formació geològica i discursiva, sovint prenent com a punt de partida els sistemes i procediments mitjançant els quals s’excaven localment les matèries primeres, processant-les tecnològicament i distribuint-les globalment. Des d’ací, segueix els fils que entrellacen els minerals, la cultura material i la construcció del desig amb la redistribució del poder i el saber.

L’exposició monogràfica de Nkanga inclourà dibuixos, instal·lacions, fotografies, escultures i performances a través de les quals l’artista examina la relació social i topogràfica amb el nostre entorn quotidià. En explorar la noció de terra com un lloc de no pertinença, Nkanga proporciona un significat alternatiu a les idees socials d’identitat. Així mateix, exposa les complexitats inherents dels recursos naturals i els seus valors potencials per a provocar narratives i històries relacionades amb la terra.

Pedres, teles, espècies o plantes són altres materials que Otobong Nkanga empra en les seues instal·lacions, la qual cosa li permet parlar de la terra i de la gent que l’habita. Les obres sempre tenen la intenció de ser, metafòricament, com a símbols del sistema global, involucrant imatges de migració, transformacions, apropiació i pèrdua.

L’artista realitzarà un projecte específic per a la galeria 1 de l’IVAM.

Videos

Relacionats

Visita “Otobong Nkanga”

13 jul. 2023 – 07 gen. 2024
MediacióIVAM Centre Julio González

Performance “Solid Maneuvers”. Otobong Nkanga

14 jul. 2023
AltresIVAM Centre Julio González

Performance “Constellation to Appease”. Otobong Nkanga

13 jul. 2023
AltresIVAM Centre Julio González