Collint Hiverns. La Cuarta Piel (Famorca)
CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques al medi rural
Famorca és un poble encaixat entre dos vessants: s’enfila la falda nord de la Serra de la Serrella i mira cap a la cara sud de la Serra d’Aitana. Al contrari que la resta dels pobles de la zona, els seus carrers estan orientats al nord, d’esquena al Sol. Aquesta estranya disposició s’explica per les abundants lleres d’aigua que al seu dia queien del vessant de la Serrella, petits rierols que anaven al barranc als peus del poble i proveïen els veïns i els seus cultius.
Avui, no queda rastre d’aquells rierols, però molts veïns diuen que els recorden. En parlar-hi, també remeten a La Serrella nevada de les seves infàncies. A les postals del poble, a les seues fotos de perfil, sovint apareix aquesta imatge que, segons expliquen, durava mesos, mentre que ara només aguanta una setmana a l’any. Potser producte del canvi climàtic, potser recorde distorsionat, sembla estesa la sensació que a Famorca cada vegada plou i neva menys.
Collint Hiverns pren com a punt de partida diferents elements característics de Famorca – com la nevera, la xarxa de serveis en trànsit i les festes locals–, per proposar un dia de celebració al voltant de la fabricació d’uns gelats.
Durant dues vesprades de juny ens ajuntem al voltant d’una taula plena de productes de la comarca. De la mà d’Alba Llodrà, cuinera del bar de la veïna població de Fageca, busquem recuperar sabors però també trobar-hi associacions insospitades. A la memòria de les veïnes es barregen licors, terres i fruits i, a través d’un taller de modelatge, a la seva iconografia particular apareixen pintures rupestres, elements arquitectònics i cultius autòctons.
Pots descarregar ací més informació sobre la nostra intervenció a Famorca.
La Cuarta Piel és una comunitat de pràctiques que vincula processos participatius a la cura de l’entorn. Fundada a Alacant, tradueix els processos que sustenten la vida humana a les ciutats. Ho fa mitjançant situacions hedonistes que materialitzen les relacions ecològiques d’aquests complexos processos i les apropen a una escala humana.