L’IVAM proposa repensar els mites, les realitats i les possibilitats de la intel·ligència artificial
Els filòsofs i investigadors Toni Navarro i Alejandra López Gabrielidis impartiran una conferència dins del programa ‘Art i Context'
L’IVAM proposa el pròxim 29 de març una conversació entre els filòsofs Toni Navarro i Alejandra López Gabrielidis que convidarà a reflexionar sobre la complexitat material que hi ha darrere d’Internet i de la intel·ligència artificial, una tecnologia que ja forma part de la nostra quotidianitat a través d’assistents digitals (Siri, Alexa o Cortana), traductors en línia o serveis d’atenció al client mitjançant ‘chatbots’.
‘(In)materialidad persistente: de Internet a la IA’ és el títol de la xarrada en què els investigadors es proposen soscavar els fonaments ontològics sobre els quals s’ha construït la ideologia de la immaterialitat digital, basada en el dualisme entre matèria i forma, entre ment i cos. Una concepció que es veu reflectida en la cibercultura. No obstant això, les intel·ligències artificials requereixen un gran desplegament infraestructural i el cos continua sent el punt d’accés als entorns virtuals.
Alejandra López Gabrielidis és filòsofa especialitzada en art i tecnologies digitals. En la seua investigació examina les relacions que es teixeixen entre el cos i les dades. Per la seua banda, Toni Navarro és filòsof especialitzat en teories feministes de la tecnologia i professor en EINA, Centre Universitari de Disseny i Art (UAB).
La conferència s’emmarca dins d’‘Art i Context’, un programa bianual de l’IVAM, comissariat en aquesta edició per Julia Castelló i Ali A. Maderuelo, en el qual es proposen activitats, tallers i accions sobre els projectes creatius i de producció, en un procés d’intercanvi de sabers.