Presentació “Assajos sobre ‘lo cutre’. Lectures de l’Arxiu Miguel Benlloch” a càrrec dels seus comissaris
Aquesta exposició reuneix i presenta treballs del «performancer», poeta i activista polític i cultural Miguel Benlloch (Loja, 1954- Sevilla, 2018) en forma d’accions, fotografies, llibres, profundes, discursos o pancartes, que es despleguen en la seua relació amb altres obres presentades pels autors Equipo re, Julio Jara, Guillermina Mongan, Álvaro Romero, María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca.
Les accions, textos, l’activitat política i estètica de Benlloch es conforma des de finals dels anys 80, que inicia les seues actuacions amb el Cutre Chou, com un espai singular per a llegir i entendre ho desenvolupe de l’art i ho activisme estètic, polític i social en l’Estat espanyol de canvi de segle que va posar el centre dels discursos ho debat i qüestionament de les categories binàries i heterocentradas.
El títol d’aquesta exposició, Assajos sobre «lo cutre», ret homenatge a un moment de condensació en el qual la militància política comença a assajar amb el cos i la veu, i a convertir «lo cutre» en una eina dissident de la norma i de desacatament a la forma.
Presentació a càrrec dels comissaris de la mostra:
Mar Villaespesa
Des de la dècada de 1980 treballa en la crítica d’art i comissariat independent. Cofundadora i directora de la revista Arena, ha dut a terme nombrosos projectes expositius, i de 2001 a 2015 ha format part de l’equip de direcció del programa arteypensamiento de la UNIA-Universitat Internacional d’Andalusia.
Joaquín Vázquez
En les dècades de 1970 i 1980 milita en el Moviment Comunista i impulsa la creació del Front d’Alliberament Homosexual d’Andalusia (FLHA) i els moviments antiOTAN. Des del seu origen en 1988, al costat de Miguel Benlloch membre fundador de BNV produccions, des d’on organitzen, coordinen i produeixen exposicions, projectes, publicacions o programes de cinema i vídeo. De 2001 a 2015 coordina i produeix el programa UNIA arteypensamiento de la Universitat Internacional d’Andalusia. En 2006, participa en la formació de la Plataforma de Reflexió sobre Polítiques Culturals (PRPC), Sevilla.
Alejandro Simón
Investigador, artista i professor en la Facultat de Belles arts de Salamanca. Ha format part dels grups d’investigació I+D MINECO «Visualitats crítiques: ecologies culturals i investigacions del comú» i «Visualitats crítiques: re-escriptura de les narratives a través de les imatges» amb sede en la Universitat Complutense de Madrid. Realitza una investigació sobre el «performer» Miguel Benlloch, el Centre d’Estudis del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia.