“Patrimoni acústic. Pràctiques d’escolta i socialització”, en el marc de l’exposició “Indústria/Matrius, Trames i Sons”
Programa com a part de l’exposició Indústria/Matrius, trames i sons.
La sessió de so, música i performance planteja un exercici d’arqueologia sonora que explora tant els components materials com immaterials de la societat fabril. D’una banda, a partir d’elements com l’ús de metalls, sirenes o sorolls industrials es planteja la sonoritat de les matèries primeres, arquitectures i espais vinculats a aqueixa realitat. Per l’altra part, els processos immaterials dins del programa apunten cap a elements com la música feta pels treballadors o els moviments culturals vinculats a la música màquina o la postindustrial.
D’aquesta manera, el projecte proposa explorar els elements vinculats a la performativitat del so, així com la seua capacitat de mitjà facilitador de socialització.
El programa compta amb les següents actuacions:
- Flamenc i Màquines (1905-1928)
Proposta que combina sons industrials amb sons del flamenc. S’interpretaran i imaginaran tres dels balls que va idear i va realitzar el ballador flamenc Vicente Escudero (1888-1980), inspirats pels sorolls mecànics i maquinistes.
Coreografia i interpretació: Jesús Pérez Dolz (ballador) i Marc Moreno (percussionista) - Port de Sagunt Industrial. Marea de sirenes, veus i oblits
Proposta de Pedro Montesinos Blasco (Sagunt Territori Acústic) i Miguel Molina-Alarcón (Laboratori de Creacions Intermèdia LCI) en la qual sonarà la sirena original de la CSM al costat d’una “orquestra de sirenes” distribuïdes per tot l’espai de La Mutant, provinents de fàbriques tancades, vaixells naufragats, alarmes antiaèries de guerres perdudes…, i la polifonia de sirenes humanes que tindran una nova vida sonora per a ser escoltades, des de tot l’espai interior a la seua expansió de carrer ciutadana. - Cançoner fabril. Violeta Ausina i Damià Llorens
En el transcurs de les investigacions, s’han recuperat una sèrie de cançons populars fabrils provinents de factories del llarg i ample del País Valencià, que es plasmaran en aquest espectacle en forma de música electrònica amb tocs industrials.
Violeta ha format part de grups com Orxata Sound System i MAR, cantant i tocant synthes i bateria. En l’actualitat està embolicada en dos projectes: Cançoner fabril i Texxaco. Damià està immers en els projectes de música electrònica industrial, techno i noise We Are Not Brothers, Abraxas i PanDemian. A més d’altres relacionats amb l’art sonor com Simfonia Industrial (amb imatges de Damià Jordà) o aquest mateix Cançoner. - Ana en pecado
Dj/Músic (Ana Espín)
La sessió serà un collage sonor del soroll, tecno metàlic i ritmes trencats. On entraran estils com EBM + una revisió-guiny al “Bacalao Sound” dels meus recrods d’un any viscut en la ruta valenciana.